IC4′s bremsefejl udstiller dyb uenighed mellem Havarikommissionen og Trafikstyrelsen

Trafikstyrelsen og Havarikommissionen er uenige om dokumentationen for IC4-togenes bremseevner.

Trafikstyrelsen har fuld tillid til, at IC4-togene bremser, som de skal, under normale forhold, på trods af at svigtende bremseevne resulterede i et sammenstød mellem to IC4-tog i Esbjerg sidste år.

Men Havarikommissionen, der har ansvaret for at undersøge og dokumentere forholdende ved uheldet, har ikke kunnet finde beviser på hverken glatte skinner eller noget andet, der afviger fra normale forhold.

Togene blev i 2011 blev taget ud af drift på grund af bremsefejl, der gjorde, at et IC4-tog skulle bruge omkring 2000 meter på at standse fra en hastighed på 180 km/h – og var få hundrede meter fra at køre ind i et holdende tog.

Men i 2012 blev de genindsat med en midlertidig tilladelse.

Sidste år udstedte Trafikstyrelsen så en permanent tilladelse til, at DSB kan bruge IC4-togene, fordi styrelsen vurderede, at togets bremseevne under normale forhold var dokumenteret.

Ifølge Trafikstyrelsen var bremseevnen ved høj hastighed på glatte skinner ikke fuldt dokumenteret, hvorfor man indførte en hastighedsgrænse på 140 km/h. Ellers var der tiltro til IC4-bremserne.

Læs også: Havarikommissionen: Ingen aner, hvorfor IC4-bremserne svigter

Det faktum, at Havarikommissionen ikke har kunnet dokumentere noget unormalt ved sammenstødet i Esbjerg, og at et IC4-tog ikke kunne bringes til standsning over 121,5 meter ved en hastighed på blot 30 km/h, ændrer ikke på den opfattelse.

Det oplyser styrelsens kommunikationsmedarbejder Mads Gundelund Gerlach

»Vi har ikke haft anledning til at ændre på nogen forhold. Der er ikke nogen oplysninger, som har givet os anledning til at ændre på vores opfattelse.«

Så det, at der er sket en kollision, hvor havariloggen ikke kan bevise glatte skinner, og lokomotivføreren ikke har oplevet glatte skinner, ændrer ikke på jeres opfattelse af, at IC4 fuldt dokumenteret bremser tilfredsstillende, medmindre der er glatte skinner?

»Der er ikke noget i det foreliggende, der gør, at vi mener, der skal ske yderligere tiltag. Det er vigtigt at pointere, at IC4 kører under et bremseregime, men der er ikke noget, der giver anledning til yderligere restriktioner.«

Så konklusionen fra sidste år om, at bremseevnen er fuldt dokumenteret, står stadigvæk til troende?

»Det står stadigvæk til troende.«

Ved I, hvilke forhold der ligger til grund for den forringede bremseevne, der opstod ved hændelsen i Esbjerg?

»DSB er ved at udføre tests på deres tog, så den henvendelse må du rette til DSB. Det er DSB, du skal have fat i der.«

Du siger, at det er fuldt dokumenteret, at de bremser tilstrækkeligt under normale forhold…

»Det har jeg ikke sagt noget om.«

I sagde det i august, og du siger i dag, at det står til troende..

»Jeg siger, at der ikke er noget, der har ændret sig i vores synsfelt siden de indskærpede ting i august.«

Og i august sagde I, at det var dokumenteret, at togene bremser tilstrækkeligt under normale forhold. Havarikommissionen kan ikke dokumentere, at der har været unormale forhold i Esbjerg. Kan I det?

»DSB’s tog må DSB svare for. Hvis du skal have mere, så må du sende dine spørgsmål skriftligt, så jeg kan få specialisterne til at kigge på det,« siger Mads Gundelund Gerlach.

Ingeniøren har rettet skriftlig henvendelse til Trafikstyrelsen, men har endnu ikke hørt fra Trafikstyrelsens specialister.

Det er ikke lykkedes Ingeniøren at en kommentar fra DSB’s sikkerhedschef, Lars Nordahl Lemvigh.

Læs også: Trafikstyrelsen: Vi har styr på IC4′s bremser

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>