IDA: Greencard-regler skal strammes endnu mere

Efter langvarig kritik af den danske Greencard-ordning har et bredt flertal i Folketinget netop besluttet at stramme kravene til højtuddannede udlændinge, der søger om Greencard i Danmark. Det skete, da regeringen i går indgik den længe ventede aftale om en reform af international rekruttering, der skal gøre det lettere for virksomheder i Danmark at hente udenlandske medarbejdere til landet.

På Greencard-området skærpes kravene til sprogkundskab og pointsystemet målrettes efterspørgslen på arbejdsmarkedet, så ansøgere, der har en uddannelse inden for et område med mangel på arbejdskraft gives flere points, end det sker i dag.

Se de nyeste job på Jobfinder

Vi er også dødtrætte af de uheldige eksempler med højtuddannede, der kommer hertil og ender med at køre taxi eller gøre rent.
Morten Thiessen, formand Ansattes Råd, IDA

Reformen er et skridt i den rigtige retning, mener Morten Thiesssen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen.

»Vi bakker op om de stramninger, der lægges op til. Vi er også dødtrætte af de uheldige eksempler med højtuddannede, der kommer hertil og ender med at køre taxi eller gøre rent. Det har været en trussel mod ordningens legitimitet,« siger Morten Thiessen.

I januar skrev Ingeniøren, at der på blot et år, er sket en stigning på 80 procent i antallet af opholdstilladelser givet gennem Greencard-ordningen, selv om undersøgelser har vist, at kun 30 procent af greencard-indehaverne ender i job svarende til deres uddannelsesniveau.

Dengang kritiserede Morten Thiessen ordningen i skarpe vendinger. Trods opbakningen til den nuværende reform havde han dog gerne set, at der blev strammet yderligere op på indkomstkravet, så greencard-indehavere skulle dokumentere en indtægt over 315.000 kroner efter ét år i stedet for efter to år.

»Har man fået et job som f.eks. ingeniør i Danmark, burde det ikke være et problem at klemme sig gennem det nåleøje. Det ville gøre det mere klart for dem, der kom hertil, at de skal finde et job, der svarer til deres uddannelsesniveau,« fastslår Morten Thiessen.

Læs også: Trods ringe udsigt til job tildeles markant flere udlændinge Greencard

Reformen af international rekruttering er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget og indeholder udover stramninger af Greencard-ordningen 26 initiativer, der skal gøre det lettere for danske virksomheder at få adgang til højtkvalificeret arbejdskraft fra lande uden for EU.

Virksomhederne får med aftalen blandt andet mulighed for at benytte sig af en ny fast track-ordning, hvor de hurtigt kan ansætte de internationale nøglemedarbejdere og forskere, de har brug for.

Læs også: Selvfølgelig tager Greencard-indehavere ufaglært arbejde

Med til aftalen hører også en ændring af forskerskatteordningen, der indebærer lempeligere indkomstskatteforhold. Det gælder både for højtkvalificerede udenlandske nøglemedarbejdere og højtkvalificerede danskere, der efter en vis periode ude flytter hjem.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) glæder sig over reformen.

»Jeg er rigtig glad for denne reform, der grundlæggende vil styrke vores virksomheder og deres muligheder for at hente de dygtigste medarbejdere til landet. Samtidig skal der sættes en stopper for, at højtuddannede, der kommer til Danmark på et greencard, ender i jobs, der ikke svarer til deres kvalifikationer,« skriver Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Læs også: Headhunter: Greencard-ordning er forældet

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>