Industrirobotter skal genoptræne danske patienter

Inden længe vil den første industrirobot blive taget i brug på genoptræningscentret i Ringe. Det er en standardrobot fra Universel Robots, og den skal erstatte kostbart specialfremstillet genoptræningsudstyr, fortæller lektor Anders Stengaard Sørensen fra Mærsk Mc-Kenny Møller Instituttet på Syddansk Universitet:


SDU har udviklet en robotarm fra Universal Robot, som skal hjælpe muskelsvage patienter med genoptræning

»Det er for længst blevet vist, at genoptræning med robotter er en god idé. Men robotterne er ofte meget dyre, og derfor er der risiko for, at ikke alle patienter får glæde af dem. Ved at bruge standardrobotter fra industrien kan vi reducere prisen og mindske det økonomiske pres på sundhedssystemet,« siger han.

Anders Steengaard Sørensen sammenligner med handicapbiler, som også ville være ekstrem dyre, hvis det ikke var fordi at det ombyggede standardbiler.

Ud over specielfremstillede robotter foregår genoptræning også i vandbassinet og med exoskeletter.

Forskerne fra SDU har ikke kendskab til, at industrirobotter tidligere er blevet brugt til genoptræning.

Robotterne vil også kunne erstatte traditionelle træningsredskaber, som de kendes fra fitness-centre:

»En almindelig træningsmaskine kræver, at patienten har kræfter til som minimum at løfte armens vægt. Men en robot er nem at programmere og kan indstilles til at hjælpe med at løfte,« forklarer Anders Stengaard Sørensen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>