Intern mail viser, at MRSA-handlingsplan er en gratis omgang

Den nye plan for at begrænse MRSA fra fødevareminister Dan Jørgensen (S) ændrer intet for danske svineavlere. Det erkender landbrugets egen organisation, Landbrug & Fødevarer, i en intern mail til medlemmerne.

»Det er en plan, vi i Landbrug & Fødevarer tager vel imod, og for vores faglige eksperter på området er de fem punkter heller ikke ‘nyt stof’,« lyder det blandt andet i mailen, der er fremlagt på miljøbloggen Gylle.dk.

Læs også: Minister: Her er min fempunktsplan, som skal bremse svine-MRSA

Mailen er sendt til landmænd med grise og kontaktpersoner i foreningerne og retter sig især til de landbrug, som har udefrakommende gæster, der kan bære MRSA-smitten med sig tilbage til samfundet efter et besøg på en svinefarm.

Den nye MRSA-plan er netop blevet kritiseret af eksperter for ikke at indeholde nye tiltag. Det beror på, at planen stadig fokuserer på håndvask og hygiejnerådgivning, som allerede blev indført ved den første MRSA-handlingsplan i 2006 og særligt for landmænd i 2012. Eneste forskel er nu, at planen gør retningslinjerne for hygiejne til lovkrav.

Til trods for retningslinjerne om håndvask og tøjskift er antallet af mennesker smittet med svinetypen af MRSA, kaldet CC398, steget i perioden. Alene fra 2012 til 2013 var der tale om en tredoblet til 648 personer.

Læs også: Tre gange så mange danskere smittet med svine-MRSA på kun ét år

Tallene for de fire første måneder i 2014 er 281 smittede personer, hvilket ifølge Statens Serum Institut viser, at stigningen vil fortsætte. Men fødevareministerens plan pålægger altså ikke landbruget at gøre mere eller andet end tidligere for at standse smittespredningen, som det lyder i den interne mail:

»Men hvad betyder det for alle jer, der har gæster i stalden? Skal I gøre noget anderledes i dag i forhold til i går? Svaret er: Nej, som udgangspunkt ændrer Dan Jørgensens fempunktsplan ikke ved, hvordan I skal agere. Overtrækstøj og håndvask er stadig svaret.«

Læs også: Tre døde af svinebakterie: Ingen af dem havde været i en stald

Overlæge og forskningsleder ved Klinisk Mikrobiologi på Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos mener ikke, at Landbrug & Fødevarer har forstået situationens alvor.

»De foreløbigt fire danske dødsfald burde være bevis på, hvilke konsekvenser det kan få, når MRSA bliver spredt til samfundet,« siger han.

Officielt bakker Landbrug & Fødevarer dog klart op om planen, fordi organisationen forventer, at den vil gøre en forskel, fremgår det af deres egen pressemeddelelse:

»I vores egne forholdsregler for svinebesætninger med MRSA fremhæver Videncenter for Svineproduktion håndvask og tøjskifte som en god stopper for smittespredning, så det er vi rigtig glade for, at ministeren har fremhævet i sin plan,« siger Jan Dahl, dyrlæge og chefkonsulent i L&F.

Læs også: Efter samråd om svinebakterier: Vi fik slet ikke svar på alle spørgsmål

Ifølge Hans Jørn Kolmos viser mailen dog, at fødevareministerens plan er en gratis omgang, når selv ikke landbruget opfatter det som nogen egentlig indsats:

»Men det undrer mig faktisk ikke, at landmændene opfatter det sådan, for det kan vel ikke være særlig alvorligt, når de bare bliver bedt om at gøre, som de i forvejen gør,« siger overlæge Hans Jørn Kolmos.

Håndvask og tøjskifte har altså ikke virket, siden spredningen af bakterien fortsat stiger, lød det ligeledes fra blandt andre fødevareordfører for Enhedslisten Per Clausen, der til et samråd med ministeren for sundhed og forebyggelse og ministeren for landbrug og fødevarer ville vide, hvori det nye lå i Dan Jørgensens MRSA-plan.

Hertil svarede fødevareminister Dan Jørgensen, at retningslinjerne for hygiejne hidtil ikke havde været et lovkrav. Derfor er det nye, at det er det nu. Det svar var dog ikke nok for flere af Fødevareudvalgets medlemmer, der har sendt opfølgende spørgsmål til begge ministre, hvor de efterspørger konkrete tiltag for at bremse udviklingen – også i svinestaldene, ikke kun ved håndvasken.

Læs også: Svenskere bliver smittet med resistente bakterier fra danske svin

Læs også: Forskere: Ministerens tøven gør flere danskere syge af svinebakterie

Læs også: Norge går langt mere drastisk til værks end Danmark i kamp mod svine-MRSA

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>