IPhone 5s-processor kan blive det nye hit i datacentret

Det var i nogles øjne et stort og lidt unødvendigt spring, Apple tog, da seneste iPhone blev præsenteret i september sidste år – med en 64-bit ARM-processor i stedet for 32-bit. Spørgsmålet var, om en smartphone kunne få specielt meget glæde af en 64-bit-arkitektur.

Til gengæld er man glad for 64-bit-teknologien i datacentret, hvor der normalt er fyldt op med kraftige x86-processorer, men hvor flere producenter har arbejdet med ARM-processorer i stedet, fordi de bruger mindre energi i forhold til mulig regnekraft.

Og en 64-bit ARM-processor kan derfor ende med at blive den gyldne kombination af de to ting til datacenterbrug. Teknologien begynder i hvert fald at pible frem nu, skriver amerikanske PC World.

En ARM-processor har dog ikke så meget rå regnekraft, så de bliver kombineret med grafikprocessorer, som kan levere masser af hestekræfter til regneopgaver på grund af GPU’ens mange tusinde kerner.

Nvidia har for eksempel udviklet grafikkortet Tesla specielt til datacenterbrug, og det bliver allerede brugt i verdens hurtigste supercomputere, sammen med x86-processorer. Nu vil Nvidia også understøtte ARM med Tesla-kortene.

Næste udfordring er at få softwaren til at understøtte ARM-processorer. Foreløbigt kan man køre LAMP-stakken (Linux/Apache/MySQL/PHP), hvilket dækker en stor del af verdens webservere, samt Hadoop, beregnet til store datamængder, og OpenStack. Til næste år vil også Java kunne køre uden emulator på ARM-processorer i datacentret.

CUDA, et værktøj til at udnytte de parallelle kræfter i grafikkort, vil i næste version også understøtte ARM-processorer, har Nvidia meldt ud.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>