IT-Branchen: Dårlig idé at styrke Datatilsynet

Regeringen skal styrke datasikkerheden i Danmark. Blandt andet i kraft af en større bevilling til Datatilsynet samt samt styrket lovgivning. Dette er budskabet i fælles og enstemmige beretninger fra rets- og kulturudvalget i Folketinget, som har sendt regeringen på arbejde.

Læs også: Udvalg tvinger regeringen til at stramme op på datasikkerhed

I en reaktion på udvalgenes oplæg skriver brancheorganisationen IT-Branchen, at den bakker op om en bred undersøgelse af datasikkerheden i Danmark, men advarer mod forhastede tiltag som flere nye regler og endnu mere tilsyn fra Datatilsynet.

»Vi har i it-branchen et ansvar for at lave folkeoplysning om datasikkerhed. Den opgave skal vi påtage os sammen med relevante offentlige myndigheder. Vi har ikke brug for flere regler, men tryghed og forståelse for, at data er en grundsten i vores samfund, uanset om man er borger, virksomhed eller myndighed,« siger Morten Bangsgaard.

IT-Branchen vurderer ikke, at der er brug for ny lovgivning. I stedet bør Danmark arbejde for i højere grad at bruge internationale sikkerhedsstandarder.

Hvem skal sikre, at reglerne bliver overholdt, hvis ikke det er Datatilsynet?

»Vi mener, at myndighederne selv skal tage ansvaret for, at datasikkerheden lever op til reglerne og best practise. I mange tilfælde mener vi, at Digitaliseringsstyrelsen vil være bedst til at varetage tilsynet i nogle af de store offentlige digitaliseringsprojekter«, siger Morten Bangsgaard i et opfølgende interview med Version2.

Men er det ikke netop pointen med Datatilsynet, at den er en uafhængig tilsynsmyndighed og ikke part i det den er sat til at føre tilsyn med?

»Der kan være mange måder at gøre det på. Finanssektoren har eksempelvis sin egen tilsynsmyndighed, og jeg synes det er et godt eksmepel på, hvordan man kan skrue det sammen.«

Men hvad er der galt i at styrke Datatilsynet. Pointen er vel ikke at svække tilsynet?

»Altså vi mener, at det er et forkert håndtag at skrue på, og at det kan give en falsk tryghed at styrke Datatilsynet. Vi advarer også mod forhastet lovgivning på området. Vi vil gerne være med til at vurdere, hvordan tilsynsopgaverne varetages bedst, og mener, at der er andre modeller end Datatilsynet. Jeg tror ikke, vi kommer det nærmere nu,« siger Morten Bangsgaard.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>