Livsfarlig bakterie fundet på gårde med højt medicinforbrug

En potentielt livsfarlig colibakterie ved navn ESBL (Extended spectrum beta-lactamase) er fundet hos svin og landmænd på gårde med et højt forbrug af antibiotika. Sammenhængen er fundet for gårde, der har brugt 3. og 4. generations antibiotika i form af cefalosporiner, viser en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet.

ESBL-bakterierne findes i tarmen hos dyr og mennesker, og kan føre til blærebetændelse, der kan være umulig at behandle. I nogle tilfælde fører bakterierne også til blodforgiftninger, og siden 1. januar i år har Statens Serum Institut overvåget antallet af blodforgiftninger som følge af ESBL-bakterier. I årets første måneder har instituttet registreret 70 anmeldelser om blodforgiftning med ESBL.

Sammenhængen mellem ESBL og antibiotikaforbrug blev opdaget, efter at svineproducenter i juli 2010 indførte et frivilligt stop for brugen af cefalosporiner. På 79 procent af de gårde, der tidligere havde haft et højt forbrug, blev ESBL-bakterier fundet i afføringsprøver fra svin, mens det kun var tilfældet på 20 procent af de gårde, hvor der ikke havde været brugt cefalosporiner.

For at undersøge smittekilden mellem svin og menneske blev 195 mennesker undersøgt, som enten boede eller arbejdede på gårdene. Hos 19 personer blev ESBL-bakterier fundet i afføringen. Alle undtagen én havde haft kontakt med svin, og størstedelen arbejdede på gårde, hvor ESBL-bakterier også var fundet i svinene.

»Det tyder på, at smittespredning af ESBL-bakterier kan ske imellem svin og landmænd. Landmændene havde ESBL-bakterierne i tarmen og var ikke syge af dem, men EBSL-bakterierne var resistente over for flere typer af antibiotika, hvilket ville besværliggøre behandlingen, hvis de efterfølgende skulle give en infektion,« siger overlæge Robert Skov fra Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

De seneste 10 år har læger været vidne til en markant stigning i forekomsten af ESBL-bakterier. Stigningen ses hos både dyr og mennesker og både i Danmark og resten af verden.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>