Minirobot tjekker gasledninger for lækager indefra

Forskere fra Massachusetts Institute of Technology, MIT, og King Fahd University of Petroleum and Minerals i Saudi Arabien har udviklet et robotsystem, der automatisk kan lokalisere lækager i gasledninger, både hurtigere og mere effektivt end nuværende løsninger.

Så sent som i marts i år døde tre mennesker i New York, da en lækage forårsagede en eksplosion i et højhus.

Læs også: Mindst tre døde efter gaseksplosion i New York

Normalt finder man frem til lækager ved hjælp af lyd- og vibrationstest, som kun virker i metalrør. Plastikrør spreder lyden for hurtigt. Desuden er disse løsninger meget tidskrævende og kræver høj ekspertise. Den lille robotenhed kan bevæge sig med lidt under fem km/h. Det skriver MIT på sin hjemmeside.

Robot-teknikken fra MIT er stadig på udviklingsstadiet, men vicedirektør i Dansk Gasteknisk Center Jan K. Jensen finder ideen spændende:

»Hvis der bliver et produkt ud af ideen, så er det nyt, at man kan undersøge ledninger med så lille en diameter med robot. P.t. er det en teknologi, som anvendes på de større stål-gasledninger,« siger han.


Den lille robot bliver drevet frem af en lille elmotor og afsøger røret ved at måle trykforskelle med den membran, der skubbes. (Kilde: MIT)

Finder lækager ned til 1 mm

Robotten er næsten fuldautomatisk og kan i princippet sættes ind i rørsystemet og blive derinde for evigt. Den består af to dele: En slags tromleformet membran, der kan registrere selv de mindste trykændringer, og en elmotor, der driver membranen frem.

Robotløsningen kan finde lækager på ned til 1-2 mm og kan også overføres til vand- og olieledninger.

Ud over risikoen for gaseksplosioner bidrager utætte gasrør også til den globale opvarmning. Metan, som er hovedbestanddelen i naturgas, er nemlig 25 mere potent end CO2. Utætheder i vandrør kan forårsage store og dyre skader, og olieudslip kan være fatalt for økosystemer.

Forskel på gasnet

Det amerikanske gasnet blev tidligere på året vurderet til at være meget utæt i en artikel i Science. Det danske gastnet er dog meget nyere og bedre, og Jan K. Jensen fra Dansk Gasteknisk Center er også usikker på, om man vil tage teknologien til sig i Danmark:

Læs også: Piv utætte gasledninger slipper klimaskadelig metan ud i atmosfæren

»Det danske lavtryksnet består af PE-rør, og det er forholdsvis nyt. Mig bekendt er der ikke konstateret egentlige revnedannelser i gasrørene, medmindre de har været udsat for en tredjeparts påvirkning, typisk gravemaskiner og lignende – og i de tilfælde behøver man ikke inspektion indefra for at konstatere lækagen,« siger han.

»På den anden side er den løbende inspektion af ledninger fra luften og landjorden omkostningskrævende, og hvis der kommer en ny bedre og/eller billigere mulighed, så vil den selvfølgelig blive overvejet.«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>