Ny roaming-regel kan give dig billigt internet på ferien – men teleselskaberne vil ikke lege med

Selvom EU-regulering endnu en gang sætter priserne for roaming inden for EU ned fra 1. juli, er det stadig en dyr fornøjelse at tænde for mobildataforbindelsen på ferien.

Læs også: Her er sommerens roamingpriser: Prisen på data halveres

Derfor har EU-politikerne suppleret reglerne med to nye muligheder, som skal gøre det nemt for forbrugerne at indgå aftaler med de lokale teleselskaber på feriedestinationen. Det gør det nemt at købe internetadgang direkte fra en lokal leverandør, til lavere priser end roaming-taksten på knap to kroner pr. megabyte – med sit eget sædvanlige danske SIM-kort i telefonen eller tabletten.

Men de nye regler ser ikke ud til at få nogen praktisk betydning overhovedet denne sommer, i hvert fald ikke for turister, som besøger Danmark. Version2 har spurgt tre danske teleselskaber, og ingen af dem har tænkt sig at udbyde den slags aftaler til udlændinge i Danmark.

»Det er ikke noget, vi udbyder. Vi har kigget på det, men vi har valgt at sige, at vi ikke tror på den model,« siger Ib Konrad Jensen, pressechef hos TDC, til Version2.

Heller ikke hos Telenor eller 3 har man umiddelbart planer om at bruge de nye muligheder og tilbyde billigere priser til udlændinge i Danmark, oplyser selskaberne til Version2.

’Bryd ud’ og få lokal internetaftale

De nye regler rummer to forskellige koncepter, der er døbt ’alternative roaming provider’ (ARP) og ’local break out’. Rejser man for eksempel til Tyskland, vil et tysk teleselskab med en ARP-aftale kunne levere både samtaler, SMS og datatrafik til bedre priser end roaming-taksterne. Det tyske selskab sender så regningen til kundens danske teleselskab, som opkræver pengene hos kunden.

Den slags aftale er især en fordel, hvis man ofte er i et andet EU-land, men gerne vil bruge sit danske SIM-kort og telefonnummer.

’Local break out’-konceptet er mere specialiseret og handler kun om datatrafik, så man altså kan købe et lokalt dataabonnement for en kortere periode, mens ens danske teleselskab stadig leverer tale og sms helt som normalt. Den aftale indgår man selv med det udenlandske selskab, og man skal selv ændre i telefonens opsætning, så man kobler på det rette mobilnetværk i udlandet.

»Det er lidt tricky. Man skal ind at ændre på sin smartphones access point name, APN, og så ændre tilbage igen, når man er tilbage i Danmark. Jeg tror ikke, der er mange smartphone-brugere, som selv har været inde at pille ved det, og der vil garanteret være nogle, som kløjes i det og har brug for support, når de så står i Danmark og ikke har dataadgang,« siger Ib Konrad Jensen.

Læs også: Danske kommuner må lave gratis internet – men kun til turister

Set med TDC’s øjne kan det ikke betale sig at begynde at udbyde den slags produkter til udlændinge i Danmark. Selskabet er klar til at håndtere aftaler med udenlandske teleselskaber, for det kræver reglerne, når det handler om en ARP-aftale, som bliver opkrævet gennem kundens normale teleselskab.

»Vores systemer er klar til det, men vi udbyder det ikke selv. Vi mener ikke, at der er noget nævneværdigt marked i det. Local break out afregner man selv med det udenlandske teleselskab, så det er vi ikke indblandet i. Her mener vi heller ikke, at kompleksiteten i at sætte et nyt forretningsområde op står mål med indtægtsgrundlaget, når roaming-priserne samtidig falder,« siger Ib Konrad Jensen.

Han peger også på, at roaming-priser inden for EU kan være helt afskaffet om bare halvandet år, hvis EU-politikernes kamp mod roaming-takster går efter planen.

»Vi tror ikke rigtigt på, at det er noget, som for alvor vil løfte sig, med mindre det går helt i fisk med at afskaffe roaming-priser. De fleste opsøger wifi, når de er i udlandet. Det er en løsning, folk er trygge ved,« siger TDC-pressechefen.

3: Det er et nichemarked, vi ikke vil ind på

Hos 3 mener man ikke, at det giver mening at bruge kræfter på den slags ’nicheprodukter’.

»Det vil kræve meget udvikling for os at tilbyde sådanne produkter, så for at fokusere vores forretning på de eksisterende kunder vil vi ikke tilbyde dette. Vi vil hellere tilbyde nogle gode produkter til de kunder, der har valgt 3 som udbyder af det hele, end at gå ind på det nichemarked at sælge roaming-tjenester i løs vægt,« skriver teleselskabet til Version2.

For danskere er det også mest af alt interessant, om et teleselskab i det land, man vil besøge, har sådan et produkt klar på hylden fra 1. juli. Men det er der ikke meget, der tyder på.

»Vi har ikke indgået aftaler med andre teleselskaber i resten af Europa om ARP. Og jeg har ikke hørt om nogen, som vil tilbyde local break out, men det kan sagtens være, at der er det,« siger Ib Konrad Jensen fra TDC.

Heller ikke hos 3 har der været bud fra udlandet om at indgå en ARP-aftale eller at bane vejen for en local break out-aftale. Dermed kan 3’s kunder altså ikke købe sig til billigt internet på ferien via disse ordninger, hvis det skulle lykkes at finde et lokalt teleselskab, som faktisk står klar med sådan et produkt.

Trods de faldende roaming-priser, på grund af EU-politikernes løbende regulering, tjener teleselskaberne gode penge, når telefonen bliver brugt i andre EU-lande. For branchen samlet set vil det derfor være mere lukrativt at holde fast i traditionel roaming i stedet for at tilbyde billige lokale priser gennem ARP og local break out-aftaler. Men der er ingen grund til at tænke i konspirationer og kartelaftaler, mener TDC’s pressechef.

»Der er så rigeligt med teleselskaber i Europa, at dem med interesse i den slags forretning nok skal tilbyde det,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>