Rusland vil bygge sine egne computerprocessorer

Det skal være slut med at bruge amerikanske processorer i de statslige russiske computere. Den russiske regering vil i stedet satse på russisk-producerede processorer baseret på ARM-teknologi.

For både pc’er og små servere i de statslige institutioner gælder, at de udbredte x86-processorer fra Intel og AMD skal skiftes ud med 64-bit ARM-processorer baseret på Cortex-A57-arkitekturen. De nye computere skal have Linux som styresystem.

Læs også: Google lurer på at bygge sine egne processorer til gigantiske datacentre

Processorerne med kodenavnet Baikal skal have otte kerner og en frekvens på 2 GHz. De skal fremstilles med 28 nm-teknologi og være klar i starten af 2015, fremgår det af en artikel i det russiske medie Kommersant.

Hvis det står til den russiske minister for handel og industri, skal større servere også køre på russiske processorer baseret på den britiske ARM-teknologi. Sidst i 2016 skal en server-processor med 16 kerner fremstillet med 16 nm-produktionsteknologi lanceres.

Det står ikke helt klart, hvordan dette teknologiske tigerspring skal finansieres. Ifølge Kommersant skal de nye processorer udvikles af Baikal Electronics, der er et datterselskab af Moskva-firmaet T-Platforms, der ellers er kendt som leverandør af supercomputere baseret på mikrochips fra de amerikanske firmaer Intel og Nvidia.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>