Så er det på plads: Her kommer den nye Limfjords-forbindelse

En ny trafikaftale mellem alle partier i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten fastslår nu, at den nye Limfjordsforbindelse kommer til at følge den såkaldte Egholmlinje.

Det betyder blandt andet, at lodsejere i området omkring nu får klarhed over, om de bliver eksproprieret eller ej. De har tidligere klaget over, at de ikke kunne vide med sikkerhed, om de blev eksproprieret, men at deres ejendomme var usælgelige på grund af usikkerheden omkring områdets fremtid. Sammen med aftalen om linjeføring har parterne i aftalen afsat 43,1 mio. kr. til kompensation til de lodsejere, der skal eksproprieres.

Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen kalder det derfor i en pressemeddelelse »uhyre vigtigt,« at Limfjordsforbindelsens linjeføring bliver fastlagt.

»De lokale borgere, der længe har måttet leve uden vished for, om de ville blive eksproprieret, har nu fået vished. Det samme gælder linjeføringen for den kommende opgradering af rute 26 mellem Svenstrup og Aarhus,« siger han.


Den såkaldte Egholmlinje ligger vest for den nuværende tunnel under Limfjorden og består af en tunnel og en bro, der forbinder de to sider af fjorden med Egholm. Foto: Vejdirektoratet

Egholmlinjen forbinder øen Egholm til de to sider af fjorden gennem hhv. en tunnel og en bro. Alternativet til Egholmlinjen var en udvidelse af den nuværende Limfjordstunnel med et ekstra rør. I aftalen henviser parterne til, at Vejdirektoratet ved hjælp af den nye Landstrafikmodel har beregnet, at Egholmlinjen er den bedste løsning rent samfundsøkonomisk.

Trafikprojekter skal fremme vækst

Udover Limfjordsbroen finansierer aftalen en række andre vejprojekter. Blandt andet støttes broen over Roskilde Fjord, og en række motorvejsstrækninger udvides.

Politikerne bag aftalen lægger vægt på, at aftalen skal fremme vækst og produktivitet. Transportordførerne har derfor brugt Produktivitetskommissionens rapport om infrastrukturs anbefaling om at ’investeringer prioriteres efter samfundsøkonomisk afkast’, skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse.

»Vi giver en hånd til produktionsdanmark, så virksomhederne kan få deres varer frem, og medarbejderne kan komme på arbejde. Og da vi har valgt at fokusere på projekter med høj forrentning, lever vi op til, hvad Produktivitetskommissionen anbefaler,« siger transportminister Magnus Heunicke i pressemeddelelsen.

Blandt andet udmønter aftalen 45,6 mio. kr. til nationale korridorer for vindmølletransporter mellem ni produktionssteder og havnene i Esbjerg, Aabenraa, Aarhus og Grenaa.

175 mio. kr. til cykler

Aftalen udmønter også en cykelpulje på i alt 175 mio. kr., som fordeles på cykelprojekter over hele landet. Det handler blandt om alt fra at gøre Favrskov til cykelkommune, at oprette konkrete cykelstier og at øge synligheden i kryds.

Derudover finansierer aftalen et forsøg med såkaldte cykelbokse, der skal undgå højresvingsulykker, med 21 mio. kr. Desuden gives mindre beløb til blandt andet en servicestation til cykler, en adfærdskampagne over for de københavnske cyklister og et forsøg med virtuelle busheller, der kun opstår når der er en bus på vej til stoppestedet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>