Sådan flyttede Facebook 20 milliarder Instagram-billeder fra Amazons sky


Facebooks datacenter i Luleå i det nordlige Sverige er ét af de datacentre, som Facebook benytter til at køre det store sociale netværk. Foto: Facebook

Det sociale netværk Instagram med fokus på deling af mobilfotos blev som mange andre iværksætterprojekter søsat på Amazons cloud computing-platform EC2. Det gav udfordringer for Facebook, da selskabet købte Instagram og ville flytte tjenesten til Facebooks egne datacentre, skriver Wired.

Facebook driver en række store datacentre rundt om i verden, men Instagram kørte hos Amazon AWS, som både bruges af små startups og store teknologigiganter, men Facebook ønskede altså at få Instagram ind i sine egne datacentre.

Det indebar en omfattende flytteproces, hvis det skulle ske, uden 200 millioner brugere opdagede, at tjenesten var i færd med at blive flyttet sammen med 20 milliarder fotos.

Første trin var at oprette en kopi i Facebooks datacenter af den softwareplatform, Instagram kørte på, så datacentret var klar til at modtage Instagram. Men dernæst skulle Instagram flyttes fra Amazons EC2 til Amazons VPC.

Det var nødvendigt, fordi EC2 ikke gav mulighed for at konfigurere den netværksopsætning, der skulle til for at flytte tjenesten og de tilhørende data. Instagram blev stiftet, før Amazon lancerede VPC, men det var et ekstra skridt, holdet bag flytningen gerne ville have undgået.

»Hvis jeg skulle starte en ny tjeneste eller virksomhed i dag, så ville jeg helt sikkert bare starte på VPC,« siger Instagram-stifter Mike Krieger til Wired.

Flytningen mellem tjenesterne skete ved hjælp af værktøjet Chef, som kan bruges til at automatisere flytning af data og konfiguration af systemer.

Hele processen med først at flytte fra EC2 til VPC og dernæst til Facebooks datacenter tog ét år at forberede, og selve flytningen blev gennemført i april. Ifølge Facebook har det betydet, at Instagram nu kan køre på en tredjedel af det antal servere, der før skulle til hos Amazon.

Instagram-tjenesten har også fået mulighed for at udnytte nogle af de værktøjer til analyse og spambekæmpelse, som Facebook har udviklet, men derudover deler de to tjenester blot kvadratmeter i datacentret og ikke data, oplyser Mike Krieger til Wired.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>