Stærke og elastiske fibre af grafenoxid kan erstatte kevlar

En ny form for kulfiber har set dagens lys. Fibrene er baseret på grafen, og de er både stærke og elastiske.

Faktisk kan fibrene tåle at blive strakt ud, så de bliver 76 procent længere, før de giver efter. Samtidig har de en sejhed, forstået som materialets evne til at absorbere energi uden at gå i stykker, der nærmer sig kevlars.

Forskerne mener, at det er små bobler af luft fanget inde i fibrene, der gør dem seje frem for skøre.

Læs også: Atomtynde materialer kan føre til helt ny elektronik

Hvis iltatomerne fjernes fra fibrene, får man fibre med høj elektrisk ledningsevne, og den bliver endnu bedre, hvis man tilsætter nanostave af sølv. Så bliver fibrene lige så gode til at lede strøm som kobber, og forskerne forestiller sig, at man måske kan erstatte tunge elektriske kabler med letvægtsversioner baseret på grafenfibre.


Man kan slå knuder på de stærke, strækbare grafenoxid-fibre. (Foto: Terrones group/Penn State)

For at fremstille grafenoxid-fibrene tog forskerne udgangspunkt i billig grafit, fremgår det af deres artikel i tidsskriftet ACS Nano.

Grafenflager blev kemisk udskilt fra grafitten og blandet med vand, og så blev grafen-pastaen spredt tyndt ud på et underlag og fik lov til at tørre.

Læs også: Blendet grafit og opvaskemiddel giver billig grafen

Resultatet var en kubikdecimeter stor film af grafenoxid, som blev skåret ud i tynde strimler, der kunne snos til lange fibre.

Materialet kan måske erstatte kevlar, og de elektriske ledende fibre kan være velegnede til forskellige former for sensorer, fremgår det af en pressemeddelelse fra Penn State University. Så kan vi se frem til jakker, der ikke bare har indbygget elektronik, men også kan stoppe en kugle.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>