Din bøf er en langt større klimasynder end hidtil antaget

Længe har det været kendt, at den globale kødproduktions udslip af drivhusgasser er en væsentlig bidragyder til klimaændringer, men nu viser ny forskning fra Carnegie Institution of Science i Washington og universitetet i italienske Siena, at udslip fra særligt besætninger af okser og malkekvæg er langt mere omfattende end hidtil antaget.

Mens kuldioxid fra eksempelvis transporten er den drivhusgas, der løber med en stor del af opmærksomheden, når der tales og skal rettes op på klimaforandringer, er kvæg storsynder i udledning af de kraftigere drivhusgasser methan og lattergas.

Forskerne, der står bag den nye omfattende forskning af kvæg i hele 237 lande, har kortlagt, at udslippene har været i voldsom vækst i perioden 1961 til 2010, hvor den totale udledning fra kvæg er steget med 51 procent.

Forskerne har fundet ud af, at det særligt er kvæg i udviklingslande, som er årsagen til stigningen i udledningen.

Mens udslippene fra kvæg i ilande toppede helt tilbage i 1970’erne og siden er faldet med 23 procent, har udslippene været i voldsom vækst i verdens ulande med en stigning på hele 117 procent siden 1961. Og det fortsætter det formentlig. Ifølge Carnegie er der forskere, der forventer, at efterspørgslen efter kød, mejeriprodukter og æg i verdens udviklingslande vil være fordoblet i 2050.

»Den udviklede verden bliver bedre til at reducere sine drivhusgasudslip fremkaldt af hvert enkelt dyr, men denne forbedring kan ikke følge med den stigende efterspørgsel efter kød,« siger en af forskerne, Dario Caro, ifølge pressemateriale fra Carnegie Institution of Science.

Spis svin i stedet for okse

Methan og lattergas udgør samlet ni procent af verdens drivhusgasudslip, mens oksekød og malkekvæg står bag 74 procent af verdens drivhusgasudslip fra verdens totale husdyrbestand. Kødproduktionen er den allerstørste synder.

Ofte lyder rådet, at verdens drivhusudslip kan reduceres ved at spise mindre kød eller helt vegetarisk. Den nye forskning viser, at det vil hjælpe gevaldigt på klimaet, hvis flere blot valgte kød fra andre dyr end køer. De udsender, ligesom de mindre udbredte får og geder, relativt større mængder af methan og lattergas end f.eks. grise og fjerkræ.

»Den velsmagende hamburger er den sande skurk. Det ville måske være bedre for miljøet, hvis vi alle blev vegetarer, men en stor forbedring kunne også komme ved at spise svin eller kylling i stedet for oksekød,« siger en anden af hovedforskerne bag resultaterne, Ken Caldeira.

Forskerne har dog et forsigtigt håb om, at stigningstakten kan bremses en anelse. Den økonomisk vækst i ulandene baner vej for mere bæredygtige produktionsmetoder i landbruget, lyder det af forskningens resumé.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>