Mennesket forurenede Sydpolen længe før Amundsen ankom

Selv om den norske opdagelsesrejsende Roald Amundsen var det første menneske til at betræde Sydpolen i 1911, havde menneskelige aktiviteter for længst sat sine spor på det frosne kontinent.

Blyforurening fra menneskets industrielle aktiviteter kan nemlig spores helt tilbage til 1880’erne. Det viser en undersøgelse af udborede iskerner fra 16 forskellige steder på det antarktiske kontinent.

Forskningen, der er udgivet i tidsskriftet Nature, er foretaget af et internationalt hold med deltagelse af den danske lektor Paul Vallelonga fra Center for Is og Klima på Københavns Universitet.

»Bly er et giftigt tungmetal, der med stor risiko kan skade naturlige økosystemer,« siger Paul Vallelonga i en pressemeddelelse om fundene i iskernerne.

I spidsen for projektet står Joe McConnell fra det amerikanske Desert Research Institute, og han er ifølge pressemeddelelsen mildt sagt overrasket over at opdage, at Amundsen og Scott måtte have rejst over tydeligt forurenet sne, da blyforureningen kan spores overalt i Antarktis helt tilbage fra 1880’erne.

»Vores målinger viser den dramatiske påvirkning fra industrielle aktiviteter som minedrift, støberier og afbrændinger af fossile brændsler i selv det fjerneste hjørne af verden,« siger Joe McConnell.

Koncentrationen af tungmetaller i iskernerne er ifølge den danske lektor lav. Til gengæld steg den til omkring seks gange så højt niveau i de sene 1880’ere.

»Det tidspunkt falder sammen med opstarten af minedrift i Broken Hill i det sydlige Australien og støberier i det nærliggende Port Pirie,« siger Paul Vallelonga fra Københavns Universitet.

Data fra iskernerne viser, at koncentrationen af bly nåede sit højdepunkt i 1890. Herefter skete der små fald under Depressionen og Anden Verdenskrig, men steg dog hurtigt igen indtil 1975. Siden 1990’erne er niveauet faldet, men det er stadig fire gange så højt som før industrialiseringen.

Ifølge Joe McConnell viser målingerne, at omkring 660 ton industriel bly er blevet spredt på Antarktis’ sneklædte overflade i løbet af de seneste 130 år.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>