Algeboom efterlader 400.000 amerikanere uden drikkevand

Omkring 400.000 mennesker i byen Toledo, Ohio, fik lørdag besked på at holde sig fra vandet i vandhanerne, efter der sidst på fredagen blev fundet spor af gifte fra blågrønne alger i områdets drikkevand. Det skriver The Guardian.

Forureningen stammer fra områdets store ferskvandssø, Lake Erie, der forsyner byen med drikkevand. Lake Erie er en del af Great Lakes, verdens største ferskvandsystem, i det nordøstlige USA, som de sidste tre år har oplevet en stigende vækst i forurening med blågrønne alger. Problemet skyldes det samme, som får ganske almindelige potteplanter til at trives: solskin, vand og masser af næringsstoffer.

Hovedårsagen til algeboomet skal i dette tilfælde tilskrive en øget udledning af fosfor, der bruges som næringsstof i gødingsmidler i landbruget. Gødningsmidlerne er sivet ned i søerne og har i samarbejde med de længere og varmere somre, som følge af den globale opvarmning, skab de perfekte miljø for de blågrønne alger.

Læs også: Forskere advarer: Store dele af Østersøen er blevet til en undervandsørken

Mandag består forbuddet stadig, og beboere i området må hverken drikke eller lave mad med vandet. Heller ikke selvom det koges, da det kun øger koncentrationen af giftstoffer. Det frarådes desuden at børn og ældre bader i vandet.

Kontakt med det forurenede vand kan forårsage udslæt, mens indtag kan føre til diarre, opkastninger og leverskader.

Myndighederne i området foretager løbende tests, men kan endnu ikke sige noget om, hvornår det igen bliver tilladt at bruge vandet. I mellemtiden deler myndighederne vand og mad ud til dem, der er i nød.

Tilbage i 60′erne og 70′erne var Great Laks ligeledes ramt af forurening fra blågrønne alger. Dengang skyldtes det udledning fra industrien – primært fosfor i skyllemidler. I 1988 satte et forbud mod fosfor i sådanne produkter en stopper for problemet, men i 2011 vendte algerne tilbage med fornyet kraft. Nu altså primært på grund af landbruget.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>