Android uden Google vinder frem

Android dominerer verdens smartphone-marked. I en ny rapport fra analysefirmaet Strategy Analytics har det Google-ejede operativsystem en global markedsandel på 85 procent. Men mens Google har vundet smartphone-markedets krig om markedsandele – Apple leder fortsat kampen om højeste indtjening med iOS – begynder Google at få et andet problem: nemlig at flere og flere benytter sig af en Open Source-Android-version uden Google. Det skriver The Next Web.

Android er tilgængelig i to varianter. Der er Googles version, som bliver brugt af virksomheder, som går med på Googles betingelser og aftaler, og så er der Android Open Source Project, en meget mere fri version, som lader udviklere pille ved alle forskellige elementer af softwaren.

Det betyder ofte, at udviklerne river alt, der hedder noget med Google, ud af styresystemet og i stedet tilpasser enhederne til at køre anden software og services. Der er stadig adgang til Google-apps, men den centrale oplevelse af styresystemet kredser ikke så meget om Google, som tilfældet er i de enheder, hvor Google selv bestemmer.

Mange Android-enheder uden Google

Googles bekymring centrerer sig omkring det faktum, at enheder med Open Source-udgaven ikke bruger Google Services. Siden Google ikke primært er et hardwareselskab – selvom de har Nexus-linjen og ejede Motorolas mobildivision – har deres services en vigtig funktion i Android, nemlig at få engagement og fortjeneste fra deres mobilbrugere.

En modificeret Android er ikke noget nyt. Amazon har modificeret Android til deres Kindle-tablets og nu også telefoner, hvor de skifter standard-Google-services ud med services og features til deres egen app-store, deres eget design og andre ting. Ligeledes har det været almindeligt i Kina, oftest for billige enheder, i noget tid. Selv Nokia – som nu er ejet af Microsoft – har sendt Android-baserede telefoner på markedet, men med design og services fra Microsoft-familien.

En rapport viser, at hver femte af de smartphones, som blev skibet ud mellem maj og juli, havde et modificeret Android-system, hvilket menes at være en stigning på 20 procent fra kvartalet inden.

Google svarer igen

Det er specielt på de kinesiske og indiske markeder, at de modificerede udgaver af Android bliver sendt ud. Det betyder, at mobiltelefoner med en anden version af Android end Googles er langt mere almindelig i Asien, end den er i Europa og USA.

De bliver ofte målrettet den billige del af markedet, da Android som Open Source-udgave er en stabil og effektiv platform.

Google er klar over, at de har et problem, og derfor har de sendt et nyt styresystem ud, Android One, som er en ny standard til billige smartphones. De målretter styresystemet mobiltelefoner til under 100 dollars i udviklingslande, hvor Open Source-udgaven er mest udbredt.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>