Blog: Hvordan ville dansk foldbold have klaret de sidste dage med HANA

Jeg må indrømme, at jeg har haft et par kedelige aftener med FCK, ÅB og FCM i de Europæiske ligaer. Jeg lod tankerne flyve til fodbold WM i Brasilien, hvor Tyskland var suveræne og kom dermed til at tænke på et seminar jeg var til forleden hos SAP Danmark. Her præsenterede de et nyt produkt kaldet Match Insights.

Det virkede som ren magi med *Match Insights *Teknologien er baseret på, at kameraer placeret på stadium opsamler 5.000 data registreringer i sekundet om de enkelte spillere. Dataene bliver så overført til et SAP HANA system, som udregner KPI’er for hver enkelt spiller, der efterfølgende bliver behandlet af SAP Analytics. Det havde Joachim Löw og hans team umiddelbart adgang til. Der findes også klubhold, der anvender den samme grundlæggende teknologi baseret på kameraer fra firmaet Amisco uden HANA.. Senest har Bayern München dog valgt et strategisk samarbejde med SAP – som om de ikke var gode nok.

Amisco og SAP hævder selv, at teknologien vil ændre hele det grundlæggende i såvel fodbold som rugby. Spørgsmålet er om vi overhovedet er interesseret i denne ændring?. Jeg kan tydelig huske at se Morten Olsen stå med en magnettavle og flytte rundt på spillerne manuelt. Selv hold som Brasilien er på den, for i 2010 havde de en boldbesiddelse på 3,4 sekunder i gennemsnit og er nu katastrofalt nede på 1,1. Ikke underligt at det gik dem som det gik.

Kan dette overføres til forretningsverden – eller er det en hype som tidligere nævnt i en anden blog på dette site i denne uge. I fodbold er svaret nok nej. Hvem vil ikke helst se Tyskland spille godt end at se Spanien tabe på grund af dårligt spil ved det sidste WM.

Så i min verden er svaret ja BIG data er ikke en hype. Men brugen og finansieringen flyttes væk fra IT og Finansdirektøren og ind i marketing. Gartner har spået, at i år 2017 vil Marketingsdirektøren bruge flere penge på forretningssoftware end IT direktøren. Ja lidt skræmmende da vi i marketing taler om en agil verden, som ikke gider høre om storage, lan etc., men forventer cloud baserede løsninger som virker her og nu. Rent faktisk ønsker marketing slet ikke IT indblandet, da de opfattes som et forsinkende led.

Betyder det at traditionel forretnings IT forsvinder fra IT afdelingen– nej men budgetterne flyttes gradvist. Der vil opstå et behov som traditionelle IT folk ikke er vant til. IT decentraliseres og bliver til forskellige systemer som LoB har ansvaret for. Så IT skal være parate til en forandring – kodeordet hedder integration, samarbejde og hastighed for at opnå målene. Det skal Ståle Solbakken vist også vende sig til.

Hvad er så essensen af BIG data. Det er at bringe beslutningstiden ned, således at der er kortere tid fra data observeres til der handles rationelt på dem. Det er også hurtigere at opdage sine fejl og ikke gentage dem. Kunsten at selektere og behandle BIG data, således at de kan sammenstilles med struktureret information. Amazon er vel bedste eksempel på dette. Ud fra et transaktionsvalg af kunden bruges udvalgte og strukturerede oplysninger sammen med ustruktureret data til at skabe en samlet struktureret information.

Det nye er, at værktøjerne der understøtter BIG data nu er blevet hyldevare – senest set med værktøjer som InfiniteInsight fra SAP. Værktøjer som gør det muligt for forretningsbrugere at anvende BIG data. BIG data er ikke nu kun for aktuarer, statistikere m.v. mere. Værktøjer der hjælper forretningsbrugeren med at finde nålene i høstakken og dermed en signifikant forretningsværdi.

Lad os håbe på deltagelse af danske klubhold i den absolutte verdensklasse og det samme med danske virksomheder. BIG data vil kunne give denne komparative fordel – se bare Tysk fodbold eller McLaren.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>