Cpr-numre og registeradgang misbruges til at finde folk på flugt

Det er ikke særlig nemt at gemme sig for sin familie i Danmark, for alene det, at familien kender navn og cpr-nummer på personen, der gemmer sig, kan misbruges til at finde frem til den nye adresse. Det skriver Jyllands-Posten, med udgangspunkt i eksempler fra Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK).

Der er ikke tal på problemet, men ifølge LOKK og flere andre lignende organisationer er det et udbredt problem. For eksempel kunne en far finde sin 21-årige datter blot ved at ringe til teleselskabet og få oplysninger om adresse og seneste opkald. Her fik kundeservicemedarbejderen sympati for faren, som fortalte han var meget bekymret for sin datters velbefindende.

I andre eksempler har familiemedlemmer misbrugt deres adgang til kommunale registre eller apotekets databaser over patienter til at finde personer, som var flygtet og havde fået hemmelig adresse. Hver gang var det nok at kende navn og cpr-nummer, fordi al registrering i den slags databaser er bundet op på cpr-nummer.

Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager skriver i et svar til Folketingets retsudvalg, at en løsning er undervejs, nemlig muligheden for at truede borgere med hemmelig adresse kan optræde i cpr-registret uden bopæl.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>