Drop batteriet: Forskere sender data over wifi uden ekstern strømkilde

I disse år bliver der talt en del om Internet of things (IoT), altså internetforbindelse til alverdens ting. Men hvis eksempelvis saltbøssen skal kommunikere via internettet, at den trænger til at blive fyldt op, så skal den også bruge strøm. Og selvom der i forvejen skulle være batteri i saltbøssen, skal den bruge endnu mere strøm for at sende data trådløst.

Derudover er det måske ikke videre praktisk og til tider helt umuligt at skifte batterier i et uoverskueligt antal enheder, der skal kommunikere via internettet. Men nu mener et hold forskere fra University of Washington at være kommet et skridt nærmere at kunne forbinde alting til internettet, uden at energiforbruget går helt amok, fortæller Infoworld.

Det sker med en teknologi kaldet wifi-backscatter, der høster den elektromagnetiske energi fra eksisterende radiosignaler. Den idé er i sig selv ikke helt ny. Et grundlæggende problem i den sammenhæng er, at der kan høstes langt mindre energi, end det er nødvendigt for at sende eksempelvis et wifi-signal. I en video om projektet fortæller forskerne, at det kræver 2-3 gange så meget energi at sende et bluetooth eller wifi-signal, som der kan høstes fra signalerne.

Reflekterer signalet

Men forskerne har valgt en lidt anden tilgang end at sende et egentligt wifi-signal. Wifi-backscatter-teknologien høster nok energi til, at en IoT-enhed kan bringes i en tilstand, hvor den enten reflekterer eller undlader at reflektere wifi-signalet mellem eksempelvis en laptop og en wifi-router.

Refleksionen eller mangel på samme giver udsving i signalstyrken, der kan måles og omsættes til data. Fidusen er blandt andet, at eksisterende wifi-udstyr kan software-opgraderes til at afkode data sendt fra de små reflekterende enheder, som forskerne kalder tags.

»Det betyder, at vi kan installere et sæt batteriløse sensorer eller smart-IoT-enheder rundt om i dit hus, og de kan kommunikere med din eksisterende wifi-router,« siger en af forskerne ifølge Infoworld, Bryce Kellogg, og fortsætter:

»Denne tilgang fjerner en væsentlig barriere for udbredelsen.«

Foreløbig har forskerne sendt 1 kilobit pr. sekund via wifi-backscatter, hvor der har været ca. to meter mellem enhederne. Forskerne planlægger at øge afstanden til 20 meter og har søgt patenter på teknologien.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>