EU-rapport: Afgifter sænker forbruget af usunde fødevarer

Forbruget af fødevarer med meget sukker, salt eller fedt falder markant, når der bliver indført afgifter på de usunde varer. Det skriver Berlingske på baggrund af en ny rapport fra Europa-Kommissionen, der belyser effekten af afgifter på usunde fødevarer, som en række europæiske lande har indført i et forsøg på at bekæmpe fedme og livsstilssygdomme.

Danmark er ikke længere at finde blandt de lande, idet SRSF-regeringen i 2012 afskaffede den fedtafgift, som VK-regeringen indførte blot et år forinden, fordi afgiften viste sig at være administrativt besværlig at håndtere og kunne påvirke beskæftigelsen negativt.

Læs også: Analyse: Derfor slap vi alligevel af med fedtskatten

Hos Lægeforeningen anser man EU-rapporten for et udtryk for, at det var en forhastet beslutning at afskaffe fedtafgiften og sløjfe den planlagte sukkerafgift.

»Det er et positivt budskab, at man er i stand til at begrænse salget af usunde fødevarer ved hjælp af afgifter. Derfor var det ærgerligt, at man var så hurtige til at afskaffe den, før man nåede at se sundhedseffekterne af den. Dem kan man selvfølgelig først se efter en længere årrække, men jeg er ikke i tvivl om, at det vil gavne sundheden, og at afgifter bør være del af en samlet politik for at gøre de sunde valg lettere for folk,« siger formanden for Lægeforeningen Mads Koch Hansen til Berlingske.

EU-rapporten påpeger imidlertid også, at afgifterne kan få forbrugerne til i stedet at købe andre, lignende produkter uden afgifter. Derudover er de sundhedsmæssige effekter endnu ukendte, idet afgifterne først er indført i de senere år.

Flere administrative byrder

Rapporten fremhæver en række nyere eksempler på afgifter på usunde fødevarer i europæiske lande. Finland har eksempelvis i 2011 indført afgifter på slik, chokolade og is. Ungarn har samme år indført afgifter på sodavand og chips, og Frankrig har i 2012 indført afgifter på drikkevarer med sukker eller kunstige sødemidler.

Rapporten viser også en række effekter af afgifterne på fødevaresektorens konkurrenceevne i de undersøgte lande. Resultatet er blandt andet, at afgifterne medfører flere administrative byrder. Den nøjagtige indvirkning på indtjening og beskæftigelse er uvist, men der er ifølge rapporten tegn på, at disse kan blive påvirket negativt. Rapporten fremhæver også et estimat fra Dansk Erhverv, som i 2012 konkluderede, at fedtafgiften ville have kostet 1.300 job, primært i detailhandlen, hvis den var blevet permanent.

Læs også: Fedtafgiften begrænser salget af smør og småkager

Den nye rapport får således ikke Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen til at overveje at genindføre afgifterne.

»Det er en spændende analyse, og den underbygger de politiske argumenter, vi havde for at droppe afgifterne, nemlig at de administrativt var helt umulige at håndtere, og at de kunne koste noget i en vanskelig økonomisk og beskæftigelsesmæssig situation. Min fornemmelse siger mig, at det var det rigtige at gøre,« siger han til Berlingske.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>