EU vil have robotter til at bygge fly

Bilindustrien har dem i lange baner. Men når det kommer til flyindustrien er brugen af robotter nærmest ikke-eksisterende.

Det vil EU nu lave om på gennem projektet VALERI. Projektet har til formål at udvikle robotter, som kan indgå i de rutiner, de menneskelige arbejder udfører. Det foregår normalt ved, at et hold udfører selve monteringen, mens et andet arbejdshold udfører inspektion.


EU-projektet VALERI vil udvikle robotter til flyindustrien, der kan arbejde tæt sammen med mennesker.

Hvis robotter kan indgå i sådanne rutiner, kan det ifølge José Saenz, der er projektkoordinator fra Fraunhofer Institute for Factory Operation and Automation, betyde, at mennesker kan frigøres til at arbejde med mere værdiskabende opgaver.

Læs også: Robotter lærer nye opgaver ved at se på dig

Men det er ikke uden problemer at erstatte menneskelig arbejdskraft ved bygning af fly med robotter. For et fly er ikke bare noget, der kan køre forbi på et transportbånd, og en meget stor del af selve flyet befinder sig også en hel del længere væk fra gulvet, end en bil normalt gør.

Der skal altså udvikles en helt ny type robot, som både kan køre rundt selv og arbejde i nogle helt andre højder, end man normalt ser.

Dertil skal robotterne være i stand til at arbejde tæt sammen med mennesker. Altså ikke noget med indhegnede robotter, som kun bevæger sig inden for et begrænset område. Derfor skal robotterne udstyres med kameraer og bevægelsessensorer, så de ikke kommer til at skade arbejderne.

Selv fremhæver VALERI-projektet, at en succesfuld udvikling af sådanne robotter vil betyde, at langt færre personer vil få arbejdsskader som forstrækninger og rygproblemer. Samtidig vil produktionsomkostningerne forblive konkurrencedygtige i Europa og dermed sikre, at produktionen ikke outsources til lavtlønslande.

Læs også: Skadet robot kan lære at gå igen på under to minutter

Med i projektet er blandt andet Airbus-fabrikkerne i Spanien, Tyskland og Østrig og input herfra skal bruges i udviklingen af egnede robotter.

»Vi ønsker at udvikle robotter, der kan arbejde side om side med mennesker,« siger José Saenz.

EU-kommissionen har bevilliget 27,5 mio. kroner til projektet, som du kan se en video om her:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>