Frederikshavn har godkendt Totals grundvandsboring til skifergas

Onsdag aften stemte 28 byrådsmedlemmer i Frederikshavns Kommune ja til, at det franske olieselskab Total kan indvinde anslået 2.500-3.500 m3 grundvand i forbindelse med prøveboringer efter skifergas.

Tre byrådsmedlemmer stemte nej til tilladelsen, som var den sidste forhindring for Totals prøveboringer i den nordjyske by Dybvad.

Læs også: To jyske naboer stopper skifergasprojekt i Nordjylland

Modstandere af skifergasprojektet havde håbet på et afslag, men ifølge Carsten Cederholm, der er formand for Netværk til Oplysning om Skifergas, var byrådets godkendelse forudsigelig.

»Det var sidste chance for byrådet til at modsætte sig en videreførelse af projektet. Men de havde allerede givet tilladelse til indvinding af grundvand til brug for den ene prøvebrønd, så det var forventeligt, at de også ville give tilladelse til den anden,« siger Carsten Cederholm.

Læs også: IDAs ekspert: Jeg er glad for skifergas-tilladelsen til Total

I Nordjylland er Total i fuld gang med at forberede den første af to prøveboringer. Dog må selskabet ifølge Carsten Cederholm væbne sig med tålmodighed, da klagerne over VVM-undersøgelsen af projektet endnu ikke er behandlet af Miljø- og Naturklagenævnet.

Netværk til oplysning om skifergas har sammen med borgergrupper indgivet otte klager over, hvad de betragter som mangler i VVM-redegørelsen for de to planlagte prøveboringer. Fristen er 10. september, hvorefter Miljø- og Naturklagenævnet vil tage stilling til sagen.

Læs også: Klart ja til at bore efter skifergas i Nordjylland

Ifølge VVM’en, som Rambøll har udarbejdet for Total, er der med den nu godkendte grundvandsindvinding tale om en lille vandmængde, der skal indvindes i en kort periode. Grundvandssænkningen er for lille til at påvirke indvindingen hos de nærliggende brøndejere og vandværker.

Læs også: 66 høringssvar til VVM-rapport om skifergasboring

Hvor meget grundvand der vil blive brug for, hvis en egentlig produktion af skifergas skal igangsættes, foreligger der endnu ingen beregninger af.

Se Ingeniørens fokus om skifergas i Danmark

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>