Fukushima-ulykken skyld i genfejl og mutationer hos mange dyrearter

Sommerfugle med brækkede vinger, aber med blodforandringer og fugle ude af stand til at formere sig. Det er nogle af følgevirkningerne af det radioaktive udslip, der skete i forbindelse med nedsmeltningen på Daichii-atomkraftværket i Fukushima, Japan, i 2011.

Det viser en ny opsamling af en lang række forskningsartikler udgivet i tidsskriftet Journal of Heredity. Her tre år efter havariet begynder resultaterne af forskningsprojekterne at afsløre alvorlige biologiske effekter af strålingen på dyr og planter, skriver forfatterne i en pressemeddelelse.

Læs også: Fukushima-aber har fået blodforandringer

»Et voksende antal resultater fra empiriske undersøgelser af fugle, aber, sommerfugle og andre insekter tyder på, at nogle arter er blevet markant påvirket af de radioaktive udslip, der skete under Fukushima-katastrofen,« siger biolog Timothy Mousseau fra University of South Carolina, der stod bag en af undersøgelsene, i pressemeddelelsen.


Denne japanske sommerfugleart har lidt kraftig nedgang i bestanden efter Fukushima-ulykken. Forsøg med at fodre raske larver med strålingsforurenede blade fra atomreaktorområdet har resulteret i høj dødelighed og anormaliteter.

Fælles for de samlede forskningsresultater er, at de alle tyder på, at selv små doser stråling skader gener og øger mutationsraterne i både reproduktive og ikke-reproduktive celler. Op mod 40 procent af fuglebestanden var i de mest forurenede områder ikke i stand til at formere sig.

Følg Ingeniørens dækning af Fukushima-katastrofen

Et andet af studierne har undersøgt en af de mest almindelige sommerfuglearter i Japan, Zizeeria maha. Her fandt forskerne reduktion i størrelse, langsom vækst, høj dødelighed og anormaliteter. Nogle kunne ikke trænge ud af deres pupper, andre havde deforme vinger, og mange var sterile.

En undersøgelse af risplanter i et område forurenet af stråling har vist, at allerede efter tre dage med et lavt niveau af gammastråling aktiverede planterne deres forsvarsgener, og flere celler døde.

Læs også: Japan vil genåbne atomanlæg efter Fukushima-katastrofe

Forskerne bag opsamlingen af undersøgelserne håber, at oplysningerne sammen med erfaringerne fra Tjernobyl-ulykken kan bidrage til at forudsige konsekvenserne for økosystemet ved kommende radioaktive udslip.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>