Google i søgelyset igen: EU-myndigheder vil åbne konkurrencesag mod Android

Googles mobile platform Android er blevet en gigantsucces og sidder nu på omkring 85 procent af det globale marked for smartphones.

Men med den slags succes og dominans følger også strenge konkurrenceregler, og derfor vil EU’s konkurrencemyndigheder nu tage et grundigt kig på Google og Android. Det skriver Wall Street Journal.

Sagen, som ganske givet er sat i gang af konkurrenter til Google, handler om Googles krav til Android-producenterne om altid at bruge Googles services, for eksempel Google Maps og Gmail. Vil man som producent have lov til at bruge den fulde Android-version, skal man nemlig leve op til en lang række krav fra Google, der i detaljer bestemmer, hvilke applikationer telefonen skal udstyres med.

Nu beder EU’s konkurrencemyndigheder derfor Android-producenterne om at sende materiale ind, der kan dokumentere, hvordan Google eventuelt har brugt sin dominans til at holde konkurrenter ude af markedet. Undersøgelsen strækker sig helt tilbage til Androids tidlige barndom i 2007.

EU-myndighederne har igennem flere år haft Googles søgemaskine i søgelyset, fordi Google her både fremhæver egne tjenester og trækker data fra konkurrenternes tjenester, for eksempel kundeanmeldelser af en restaurant eller et hotel.

Den sag har i flere omgange ført til ændringer og indrømmelser fra Googles side, og den nuværende konkurrencekommissær, Joaquin Almunia, havde oprindeligt forventet at afslutte sagen inden den 31. oktober, hvor han stopper på posten. Men stærk kritik af det forlig, der lå klar med Google, har ført til, at sagen nu bliver genåbnet og altså ikke bliver afsluttet til efteråret.

Læs også: Google undgår milliardbøde: Indgår forlig med Europa-Kommissionen

Læs også: EU kræver flere indrømmelser fra Google i sag om monopolmisbrug

Et af de store kritikpunkter af den foreløbige aftale med Google var ordningen om, at konkurrenter ville få stillet plads til rådighed i toppen af søgesiden, og at pladsen skulle fordeles til højestbydende. Men ordningen har vist sig at være i modstrid med hvad EU’s konkurrencemyndigheder selv skrev tilbage i marts 2013, hvor kravet var synlighed i søgeresultaterne på normal vis, altså uden betaling. Googles konkurrenter er bestemt heller ikke tilfredse med et resultat, hvor de skal betale Google ekstra for at blive ligestillet med Googles egne tjenester i søgeresultaterne.

Læs også: Google ramt af ny konkurrencesag: Google Play-konkurrent klager til EU

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>