Hardwaren er klar, men Danske Bank tror ikke på NFC-betalinger med mobilen

NFC-chippen (Near Field Communication) i mobiltelefoner, der tillader kommunikationer over helt korte afstande, har et nærmest uendeligt antal gange været nævnt som en oplagt standard til at gennemføre kontaktløse betalinger med telefonen. Ikke mindst fordi, de kontaktløse kort-terminaler, der er ved at blive rullet ud i Danmark, også er kompatible med NFC-mobiltelefonerne.

Men i Danske Bank er vicedirektør og chef for forretningsudvikling Jesper Nielsen ikke overbevist om, at kontaktløs betaling med NFC-telefoner bliver udbredt i Danmark. Kontaktløs betaling dækker over et begreb, hvor betalingskort eller telefoner holdes i nærheden af en terminal – så godt som berøring – hvorefter betalingen bliver gennemført på få øjeblikke uden en pinkode nødvendigvis skal indtastes.

Danske Bank har i den forbindelse udstedt mere end 30.000 Mastercard Direct kort, der er kontaktløse og kan holdes hen ved en kompatibel terminal for at gennemføre en trådløs betaling. I første omgang er det muligt hos Joe & The Juice på Gammel Mønt i København, hvor Version2 også har talt med Jesper Nielsen.

»Jeg har svært ved at forestille mig, at vi swiper med mobilen,« siger han.

Jesper Nielsen peger på, at der allerede findes flere trådløse og udbredte teknologier, som rækker længere og derfor kan være mere praktiske, end NFC. Eksempelvis en internetopkobling eller iBeacon, der er Apples implementering af Bluetooth low-energy.

»Jeg tror ikke, der kommer en situation, hvor man skal hen og gøre et eller andet via mobilen. Jeg tror mere, det bliver noget med, at de snakker sammen via nettet eller via en iBeacon eller via Bluetooth Low Energy, eller hvad det nu bliver,« siger han.

Læs også: Danske Bank lancerer kontaktløst betalingskort på juicebar

Vicedirektøren mener, det kan blive opfattet som direkte klodset at skulle holde telefonen hen til en terminal i stedet for eksempelvis at betale via en app som Danske Banks mobile pay.

»Det tror jeg bare ikke. De andre teknologier er der ligesom allerede. Ting der virker klodsede og mindre belejlige end alternativet, tror jeg ikke bliver til noget,« siger Jesper Nielsen.

Han påpeger dog, at tiden må vise, om NFC fænger an som teknologi til kortrækkende mobilbetalinger eller ej. Og som bekendt er det svært at spå om fremtiden, og Danske Bank holder da også flere døre på klem – også i forhold til NFC.

»Vi arbejder i øjeblikket med NFC, iBeacon, og vi bruger jo telefonnettet i dag (Mobile Pay), og man kan sige, at det fungerer faktisk ganske udmærket de fleste steder. Så der kommer en række teknologier, vi skal arbejde med, og der er jo en enorm konkurrence lige i øjeblikket. Jeg ser, at vi de kommende år skal arbejde langt bredere end NFC. Og så har Danmark det problem, at Apple jo ikke har NFC i øjeblikket,« siger Jesper Nielsen med henvisning til, at Apples andel af det danske smartphone-marked er forholdsvis stor.

Selvom NFC ikke skulle blive den mest udbredte teknologi til at betale med via telefonen, så kan Jesper Nielsen dog godt forestille sig, at NFC blive brugt den anden vej rundt.

Så eksempelvis Danske Banks app Mobile Pay Business, der gør forretninger i stand til at modtage betalinger via Mobile Pay, bliver koblet sammen med NFC chippen i en telefon.

På den måde kan kontaktløse kort, som de nuværende Mastercard Direct fra Danske Bank, holdes op mod en NFC-telefon og betalingen ville så blive gennemført på samme måde, som hvis kortet bliver holdt op med en af de kortterminaler, der i dag understøtter kontaktløs betaling.

Point tror på NFC

Point Transaction Systems A/S har en markedsandel på lige over 50 pct. af det danske marked for betalingsterminaler, der tæller over 100.000 terminaler. Ca. 50 pct. af Points terminaler understøtter kontaktløs betaling – via kort eller NFC-telefon.

Administrerende direktør i Point Chris Lund-Hansen deler ikke Jesper Nielsens skepsis i forhold til, hvorvidt NFC-telefoner som betalingsmiddel i stedet for kontaktløse kort, vil blive et hit på det danske marked.

Chris Lund-Hansen tror, at forbrugerne gerne vil betale trådløst med NFC-telefoner ved de efterhånden mange kort-terminaler, der understøtter det. Og han hæfter sig ved, at den infrastruktur, der gør det muligt at betale med NFC-telefoner, efterhånden er på plads i mange butikker.

I den forbindelse fremhæver Chris Lund-Hansen, at telefonerne ikke bare vil kunne rumme flere virtuelle betalingskort, men også loyalitetskort, så rabatten bliver større, jo mere end kunde handler i eksempelvis et supermarked.

Men man kan vel godt have virtuelle kort liggende på telefonen uden at betalingen behøver foregå via NFC?

»Ja, NFC er jo en standard. Der findes jo iBeacon og andre standarder. Vi tror egentlig meget på, at vi vil se NFC-teknologien, fordi den er på plads derude. Det er også det, vi ser i udlandet,« siger Chris Lund-Hansen og fortsætter:

»Vi vurderer i hvert fald, at der er en rimelig stor sandsynlighed for, at man kan bruge NFC til både kort og mobil. Men det vil fremtiden vise jo.«

Danske Bank og Point er ikke helt enige om det praktiske i at betale med NFC og en mobiltelefon. Men hvad synes du, bliver det smart eller klodset?

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>