Krater-mysteriet er løst: Smeltende permafrost fik metangas til at eksplodere

Flere forskere mener nu at have fundet årsagen til de gigantiske huller i jorden, der er opstået i Sibirien over sommeren.

Ifølge den russiske arkæolog Andrei Plekhanov, der har stået i spidsen for en ekspedition ned i det største krater, har optøet permafrost resulteret i, at metangas er eksploderet op igennem jordskorpen. Og det er ikke beskedne mængder metan.

»Luften ved kraterets bund indeholdt en koncentration af metan på op til 9,6 procent. Den normale koncentration i luft er på 0.000179 procent,« siger Plekhanov ifølge Nature.

Temperaturen på den sibiriske tundra har været usædvanligt høj de seneste to somre – faktisk hele fem grader højere end sædvanligt.

Flere eksperter mener, at global opvarmning over længere tid er synderen. Blandt andet peger den tyske geokemiker Hans-Wolfgang Hubberten på, at permafrost i 20 meters dybde er blevet omkring to grader varmere over de seneste 20 år på grund af stigende lufttemperaturer.

Denne sommer er tre kæmpe huller i jorden opdaget i den sibiriske permafrost

Det største krater er omkring 30 meter bredt og 60 meter dybt

Luften i det største krater indeholder en koncentration af metan, der er 50.000 gange større end i normal luft

Permafrost-hydrologen Larry Hinzman fra University of Alaska istemmer den forklaring og advarer om, at der vil komme flere store kratre i området.

»I den sibiriske permafrost ligger store mængder af metangas fanget og danner såkaldte gashydrater. Metan er stabilt ved bestemte temperaturer, men i takt med at permafrosten bliver varmere – og dermed svagere – er det ikke længere i stand til at holde på trykket fra gassen under overfladen,« udtaler han.

CNN påpeger journalist og forfatter Alan Weisman, at den udledte metangas er en seriøs trussel mod klimaet, og at det vil forstærke den opvarmning, der ligger til grund for problemet til at starte med.

Weisman påpeger, at luftbåren metan skaber en 86 gange større drivhuseffekt end kuldioxid.

»I takt med at temperaturerne stiger, vil vi se det opvarmede land og hav prutte eller bøvse mere metan ud. Det bidrager så til yderligere opvarmning, og disse farlige udbrud vil accelerere,« skriver Weisman og kalder fænomenet for ‘mere skræmmende end asteroidenedslag’.

Men fortsatte gasudledninger og tøende permafrost kan få flere følger end de store huller i jorden. De sibiriske søer vil også forsvinde sammen med permafrosten.

Ifølge et forskningsprojekt ledt af Katey Walter Anthony fra University of Fairbanks tørrer søerne ind, i takt med at permafrosten tør op. Og det kan få seriøse konsekvenser, da søerne hjælper med at holde på en betragtelig del af drivhusgasserne.

»Det kan omvende den vigtige stabiliserende rolle for klimaet, som søerne har haft igennem 5000 år,« udtaler Katey Walter Anthony.

Også på havbunden ud for Sibirien har et svensk forskerhold fundet store søjler af udledt metan, som man også mener er et produkt af netop stigende temperaturer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>