Linus: Jeg vil stadig gerne have Linux på desktoppen

I mange år gik debatten i Linux-kredse på, hvordan man kunne overbevise den brede befolkning om kvaliteterne ved det gratis styresystem og lokke dem væk fra Windows.

Bestræbelserne bar aldrig for alvor frugt, fokus skiftede til andre platforme, og debatten døde stort set hen – men Linus Torvalds, den finske opfinder af Linux, drømmer stadig om Linux på desktoppen.

Det afslørede han i en paneldebat for kerne-udviklere på konferencen Linuxcon i Chicago i sidste uge, skriver svenske Techworld.

Ordstyreren fremhæver, hvordan Linux i dag bliver brugt i alle større firmaer og nærmest er allestedsnærværende. Men det er ikke nok for Linus Torvalds.

»Jeg vil stadig gerne have desktoppen også. Og jeg tror, vi når dertil en dag,« sagde han.

Udmeldingen fik efterfølgende mange kommentarer med på vejen, både for og imod målsætningen om at få hevet markedsandele fra Windows på desktoppen. For nogle er det et vigtigt mål, fordi pc’en som vi kender den vil eksistere mange år fremover, mens andre hellere så at Linux-folkene koncentrerede sig om at skabe et mere åbent open source-alternativ til Android, som efterhånden har overtaget markedet helt.

Kampen for at få gjort Linux til en succes på pc-platformen har ført til en markedsandel på et sted mellem én og to procent i dag – det er ikke en eksakt videnskab – hvilket er en svag stigning i forhold til for fem år siden, hvor tallet var under én procent. Omvendt kører omkring 85 procent af smartphones i dag Android, som er bygget på en Linux-kerne, men en stor del af Android er ikke open source og er styret af Google.

Linux kunne i øvrigt mandag den 25. august fejre 23 års fødselsdag. Det markerede Linus Torvalds ved at sende en release candidate af nyeste Linux-version ud på fødselsdagen, i stedet for som normalt på en søndag. Selve opdateringen, Linux 3.17 rc-2, var der ikke noget bemærkelsesværdigt ved, skrev han, ifølge The Register.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>