Luftfarten presser på for grøn jetfuel

Efter mange års tilløb kan flyindu­strien blive det lokomotiv, som biobrændstofbranchen har sukket efter. Store flyselskaber som Lufthansa, Virgin Atlantic og British Airways har meldt ud, at tilsætning af biomassebaseret jetfuel er det eneste bæredygtige alternativ til fossile brændstoffer i fly – men samtidig er det småt med de produkter, der skal gøre det muligt at nå målet.

»Branchen efterspørger et grønt alternativ til fossil jetfuel. Men varen er ikke på hylden, og derfor bliver man nødt til at presse producenterne,« siger projektchef Martin Porsgaard fra Nordic Initiative for Sustainable Aviation – en sammenslutning af aktører inden for luftfart i Norden.

For nylig indgik British Airways en aftale med den amerikanske producent Solenas om etablering af et anlæg tæt på London, som skal producere jetfuel på basis af gas fra lossepladser. Hos SAS regner man med, at der inden 2020 vil være bygget et produktionsanlæg til grøn jetfuel i Skandinavien, og at man til den tid vil flyve med en lav andel af iblandet biobrændstof.

Der er i dag ingen kvoter på flytrafikkens CO2-udledning. Flyselskabernes egen organisation, IATA, og paraplyorganisationen ATAG, der også dækker lufthavne og udstyrsproducenter, har dog sat sig det mål, at CO2-emissionen fra verdens flytrafik ikke må stige efter 2020, og at den i 2050 skal være halveret i forhold til 2009-udledningen.

Afgifter eller kvoter er vejen

Før luftfarten kan begynde at hælde store mængder biomasse i tankene, skal der dog være tilstrækkelige mængder bæredygtig jetfuel til rådighed til den rigtige pris, påpeger miljøchef hos SAS Lars Andersen Resare:

»På kort sigt tror jeg, vi vil se priser på tre til fem gange prisen på fossile brændsler. Derfor kommer vi ikke uden om lovgivning og afgifter, før priserne mødes,« siger han og nævner som eksempler på lovgivning krav om iblanding af biobrændstof eller afgifter på udslip.

Den tanke bakkes op af tænketanken Concito og interesseorganisationen Det Økologiske Råd, der begge mener, det er en rigtig god idé at prioritere biomasse til flytransport:

»Men markedet løser ikke problemet med de høje priser. Derfor skal der en eller anden form for regulering ind, hvilket i praksis vil sige afgifter eller kvoter,« siger videnschef i Concito Torben Chrintz.

Det er imidlertid ikke kun flybranchen selv, som skubber på udviklingen. Ifølge hovedforfatteren på analysen ‘Bæredygtigt brændstof i luftfarten’, udviklingschef Erik C. Wormslev fra rådgivningsvirksomheden Niras, ser man nu, at aktører i den traditionelle raffinaderibranche er begyndt at interessere sig for koproduktion af biobrændstoffer:

»Raffinaderierne vil kunne producere en begrænset mængde biobrændstof og tilsætte det til konventionel diesel eller for den sags skyld jetfuel. Det kan på den korte bane give jetfuel til luftfarten med et par procent biobrændstof i til en konkurrencedygtig pris,« siger han.

Analysen slår også fast, at det i Danmark vil være muligt at producere cirka 600.000 ton bio-jetfuel i 2035. Det vil dog lægge beslag på mindst to tredjedele af den biomasse, der er beregnet til energiformål.

I disse år stiger flytrafikken på verdensplan med cirka fire procent årligt, og allerede i dag er den ansvarlig for to procent af verdens CO2-emission. Det tilsvarende tal i Danmark er seks procent regnet ud fra det flybrændstof, der bliver tanket indenlands.

Nordic Initiative for Sustainable Aviation står bag en konference i næste uge, hvor danske virksomheders og dansk teknologis rolle i udviklingen af bio-jetbrændstoffer er på dagsordenen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>