Millionpulje skal lokke bredbånd til Bornholm

60 millioner i statsstøtte til første og bedste bredbånd på Bornholm. Erhvervsstyrelsen har netop sparket gang i en udbudsrunde, der skal bringe 100-megabit bredbånd til omkring 10.000 husstande på øen i 2020.

»Bornholmerne kan se frem til et markant løft i adgangen til hurtigt bredbånd, som kan bidrage til øget vækst og udvikling på Bornholm – det gælder både borgere, virksomheder og sommerhusejere på øen,« siger erhvervs og vækstminister Henrik Saas Larsen i en meddelelse.

Tilskuddet skal gives til den ansøger, der hurtigst kan give det bedste bredbånd til flest mulige bornholmere. Målsætningen er 100-megabit download og 30-megabit upload i 2020, men i 2016 kan hastigheder ned til 30/5-megabit godtages. Umiddelbart virker aftalen godt skruet sammen, mener laboratorieingeniør Michael Jensen, der forsker i digital infrastruktur og bredbåndsudvikling på Aalborg Universitet. Dog er der et smuthul, der bekymrer eksperten.

»Der er åbnet for en kattelem. Hvis man ved 2020 ikke efterkommer hastighedskravene, skal man betale tilskuddet tilbage, og så er bornholmerne jo fuldstændig lige vidt,« siger Michael Jensen til Version2.

Bornholmer-huse kan være for dyre at give bredbånd

Af udbudsmaterialet fremgår det, at hvis firmaet ikke kan leve op til hastighedskravene eller ikke dækker så mange adresser som lovet, skal tilskuddet betales tilbage, og der kan komme en bod på op til 10 millioner kr. Og det er et lille beløb, hvis vi taler virksomheder i TDC-størrelsen, mener Michael Jensen.

Forskeren kan dog godt se pointen i, at selskabet ikke tvinges til at koble afsides husstande til bredbåndsnettet.

»Bornholm er jo en klippeø, så man kan ikke bare grave i blød muld og lægge fiberkabler. Man må erkende, at visse huse på Bornholm kan være så dyre at tilslutte, at det ikke kan lade sig gøre med en fornuftig forretningsplan selv med tilskud,« siger han.

De 60 millioner kr. gives som et tilskud fordelt over to år. For at få det fulde beløb, skal virksomheden selv lægge en tredjedel af udgifterne – altså en investering på 30 millioner kr. Argumentet for, at netop Bornholm skal have bredbånds-tilskud, er, at det er den ø, hvor der er flest mennesker med dårlig net-forbindelse. Det er ifølge Michael Jensen svært at vurdere, hvor langt tilskuddet kommer til at række. En fiber-infrastruktur koster typisk mellem 15.000 og 30.000 per husstand, og i et besværligt område som Bornholm med klippegrund og spredte huse ender prisen sandsynligvis i toppen af den skala, vurderer forskeren.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>