Neandertalerne blev udkonkurreret af moderne mennesker i løbet af 5.000 år

En international forskergruppe har foretaget ultrapræcise dateringer fra 40 arkæologiske fund i Europa fra Rusland til Spanien og derved kastet nyt lys over neandertalernes endeligt.

Forskergruppen, der er anført af Tom Higham fra University of Oxford, konkluderer i en ny artikel i Nature, at indtil for 45.000 år siden var Europa stort set udelukkende beboet af neandertalere.


Artiklens to hovedforfattere Tom Higham og Katerina Douka fra University of Oxford indsamler materiale til datering (Foto. Tom Hingham)

Over en periode på mellem 2.600 og 5.400 år levede neandertalere og moderne mennesker side om side, før neandertalerne blev helt udkonkurreret af de moderne mennesker, som bl.a. var bedre til at lave redskaber.

Forskerne har ikke fundet tegn på, at neandertalere overlevede på den Iberiske halvø eksempelvis omkring Gibraltar, som det tidligere har været fremført, efter for 40.000 år siden. De sidste neandertalere havde hjemsted på en linje fra Sortehavet til Atlanterhavet.

Læs også: Neandertalernes store øjne kan have været skyld i deres undergang

Læs også: Neandertalernes gener hjalp os til et liv uden for Afrika

Lommer af neandertaler levede således side om side med Homo sapiens i det sydlige Europa i mange generationer, og de har haft mulighed for at kopiere mange af de teknikker, som moderne mennesker beherskede.

Nature har produceret en video på fire minutter, der beskriver, hvordan neandertalerne tabte overlevelseskampen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>