Nej, München har ikke droppet Linux – endnu

Flere medier, herunder Version2, fik forleden dømt Linux ude af München. Det er dog en noget forhastet konklusion – ingen beslutninger er nemlig taget om at droppe open source-styresystemet og skifte tilbage til det oprindelige udgangspunkt, Windows, som historierne i medierne ellers gav udtryk for.

Læs også: München går tilbage til Microsoft efter fejlslagent forsøg med Linux

Chef for presse- og informationsafdelingen i München Stefan Haut oplyser via mail til Version2, at it generelt skal evalueres i Münchens administration – herunder brugen af Linux i stedet for Windows.

»Borgmester Dieter Reiter har bedt administrationen om at lave en liste med facts, som kan danne grundlag for, hvordan it samlet set bør udvikles i Münchens administration i fremtiden. Dette spænder over en række spørgsmål vedrørende it-organisation og prisen i forhold til performance og usability. Alle fremtidige skridt afhænger af, hvordan denne rapport falder ud,« skriver han.

Teknologimediet Tech Republic har også talt med Stefan Haut, hvor han går i yderligere detaljer.

Historien om, at München nu ville droppe LiMux, byens egen distribution baseret på Linux-styresystemet Ubuntu, vakte ellers en del opmærksomhed, da den i sidste uge spredte sig. Dels hører det til sjældenhederne, at en hel byadministration i første omgang har valgt at skifte væk fra det ellers dominerende Windows på desktoppen og så til Linux. Og dels var LiMux-projektet, der også omfatter andre open source-løsninger, erklæret for gennemført med succes for mindre end et år siden efter at have været ti år undervejs.

Ophavet til fortællingen om, at nu gik München tilbage til Windows, lader til at være en artikel i den tyske avis Süddeutsche Zeitung med overskriften ‘Von Microsoft zu Linux und zurück’ – altså ‘Fra Microsoft til Linux og tilbage’.

Artiklen har i flere medier dannet grundlag for historien om, at nu bliver Linux droppet i München. Viceborgmester Josef Schmid giver da også i artiklen udtryk for en vis utilfredshed med Linux, blandt andet fortæller han, at han ofte møder folk, der bøvler med it, og at han har indtryk af, at styresystemet er meget dyrt, fordi der skal programmeres en del ekstra. Altså det, der må formodes at være softwaretilpasning og -udvikling.

Josef Schmid taler dog ikke om, at Linux nu skal droppes, men om at nedsætte en ekspertgruppe, der skal vurdere systemet. Og hvis gruppen vurderer, at Windows er et bedre valg, så er viceborgmesteren ikke afvisende over for den konklusion.

Men der er altså ikke besluttet noget. Og jf. Stefan Hauts mail til Version2 har Münchens borgmester foreløbig lagt op til at undersøge it over en bred kam og ikke LiMux specifikt.

Wikipedia kan fortælle, at LiMux-projektet har været ti år undervejs og blev erklæret gennemført med succes i december 2013. Den oprindelige begrundelse for at overgå til Linux i stedet for Windows var i udgangspunktet ikke økonomisk drevet, men et ønske om ikke at være afhængig af en enkelt softwareleverandør, Microsoft. Faktisk var forventningen, at Linux ville være dyrere end Windows. Det står der mere om her

Dengang, i 2003, kørte München iøvrigt Windows NT 4, som supporten var ved at blive trukket fra, og derfor skulle byen altså finde et alternativ. Det blev sidenhen til LiMux. Hvorvidt det nu ender med et skifte tilbage til Windows, må tiden vise. Stefan Haut oplyser, at han ikke kan sige, hvornår der bliver truffet en endelig beslutning om, hvad der skal ske.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>