Nu kan solceller fremstilles med bly fra udtjente bilbatterier

Inden for solcelleindustrien er der stor ståhej omkring mineralet perovskit, der har potentiale til at gøre solceller langt billigere og måske også mere effektive.

I dag er langt de fleste solceller fremstillet af krystallinsk silicium, men allerede i dag kan man fremstille billige og næsten lige så effektive solceller baseret på mineraler fra perovskit-gruppen, og udviklingen går hurtigt på området.

Læs også: Solceller bliver både effektive og billige med gammelt mineral

Perovskit-teknologien har imidlertid en akilleshæl, nemlig brugen af bly. Vedvarende energi er knap så miljøvenligt, hvis det kræver ny udvinding af det giftige tungmetal.

Det problem har forskere fra MIT i USA nu kigget på, og de har fundet ud af, at man sagtens kan bruge bly fra udtjente bilbatterier til den nye form for solceller. De skriver om, hvordan blyet fra batterier kan forvandles til solceller, i en artikel i tidsskriftet Energy & Environmental Science.

I dag genanvendes langt det meste af blyet fra bilbatterier i nye bilbatterier, men sådan bliver det ikke ved med at være. Nye batterier uden tungmetaller vinder frem, og så er det jo smart, hvis man kan bruge blyet fra de gamle batterier til noget så fornuftigt som solceller – hvilket altså godt kan lade sig gøre.

Læs også: Ny type tyndfilmsolceller passerer magisk grænse

I de nye solceller er laget af perovskit blot en halv mikrometer tykt. Der er nok bly i et enkelt bilbatteri til at fremstille solceller, der kan levere strøm til 30 hjem, fremgår det af en pressemeddelelse fra MIT. Blyet fra de udtjente solceller kan også genbruges.

Andre forskere arbejder i øvrigt på at fremstillet perovskit-solceller, der ikke indeholder bly. For nogle måneder siden kunne britiske og italienske forskere fortælle, at det var lykkedes dem at erstatte blyet med tin. Desværre er effektiviteten for disse solceller nede omkring seks procent, mens den blyholdige peroskit kan bruges i solceller med en effektivitet, der nærmer sig 20 procent.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>