Ny aftale heler Grønlands brud med Geus

Da Grønlands råstofminister Jens-Erik Kirkegaard i januar opsigtsvækkende brød med Geus, De nationale geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, gjorde han åbenbart regning uden vært. I hvert fald har en spritny samarbejdsaftale på råstofområdet, som Kirkegaard og hans danske kollega, Rasmus Helveg Petersen, netop har underskrevet, retableret det mere end hundredårige samarbejde.

Med aftalen fortsætter Geus arbejdet med opbygge og sikre Grønlands geologiske kompetencer, både i form af rådgivning og konkrete forskningsprojekter, ligesom opbygningen af geologiske kompetencer og viden i Grønland også fortsætter.


Rasmus Helveg Petersen rejser rundt i Grønland for at se på mineralforekomster, og undervejs tog han sig tid til at underskrive aftalen med Jens-Erik Kirkegaard. (Foto: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet)

Læs også: Grønland vil skrotte Geus: Skal have egne eksperter

Ideen om at hjemtage den geologiske rådgivning om råstofferne i Grønlands undergrund var en del af landets nye olie- og mineralstrategi for 2014-2018. Ifølge dén strategi ville Grønland lade et nyoprettet nationalt datacenter, GeoSurvey Grønland eller GSG, overtage Geus’ arbejde i forbindelse med råstofindvinding.

»Vi har været glade med samarbejdet med Geus, men mener, det vil være bedre, hvis vi har vores egne geologiske undersøgelser her i Nuuk,« sagde Jens-Erik Kirkegaard dengang og begrundede den drastiske beslutning med, at Grønland selv, bedre end Geus, kunne sikre et fortsat højt efterforskningsniveau i Grønlands forskellige regioner.

Men efter netop at have underskrevet den nye dansk-grønlandske rammeaftale, lyder der andre toner fra Jens-Erik Kirkegaard:

»Jeg er stolt over den aftale, vi har udarbejdet sammen med Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. Aftalen betyder, at Geus fortsat vil spille en stor rolle i den geologiske efterforskning, og at de aktivt vil hjælpe os med at opbygge vores geologiske kompetencer her i landet. Det er jeg rigtigt godt tilfreds med.«


Geologer fra Geus er i færd med at undersøge mulige nye mineralforeskomster i Grønland.

Læs også: Thorning: Danmark skal have indflydelse på Grønlands sjældne jordartsmetaller

Også klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen glæder sig over aftalen, som løber fra 1. januar 2015 til 31. december 2019. Den bekræfter, at Geus i den kommende femårs-priode skal rådgive selvstyret, siger han:

»Vi er fuldstændig indforstået med, at Grønland vil opbygge sin egen database i Geosurvey Greenland, GSG, som Grønland er i gang med at opbygge. Den nye aftale støtter opbygning af kapaciteten i Grønland til at varetage den del af det selv.«

Det er noget af en nyhed, efter at Grønlands nytiltrådte regering var klar til at opsige det historiske samarbejde med Geus…

»At Jens-Erik Kirkegaard har underskrevet aftalen i dag, er jo et bevis på, at det lange samarbejde mellem Geus og Grønland fortsætter. Da vi med selvstyreloven vedtog, at råstofområdet overgik til Grønland, lavede vi også en aftale om, at Geus fortsætter rådgivningen. Den aftale er nu bekræftet. Det er jeg personligt virkelig glad for,« erklærer Rasmus Helveg Petersen og skynder sig at tilføje:

»Selvfølgelig har vi fra dansk side respekt for, at Grønland har hjemtaget råstofferne. Men vi vil gerne hjælpe og give noget kvalificeret rådgivning. Vi skal både fastholde de lange linjer og sørge for den fremadrettede udvikling.«

Læs også: Grønlands drøm om et råstofeventyr fortoner sig i disen

Rasmus Helveg Petersen forsikrer, at drøftelserne om den nye samarbejdsaftalen er foregået i fin forstålese, og at Grønland er vældig glad for aftalen.

Det har desværre ikke været muligt for Ingeniøren at få en kommentar til den grønlandske kursændring fra Jens-Erik Kirkegaard.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>