Ny polymerfilm kan betyde gennembrud for skærme baseret på kvanteprikker

Gennem flere år har en række virksomheder arbejdet på at lave skærme, der danner farver ved hjælp af såkaldte kvanteprikker.

3M har nu udviklet en polymerfilm, der kan beskytte kvanteprikkerne mod at blive nedbrudt, når de udsættes for vand og ilt.

Det er forudsætning for at gøre kvanteprikteknologien til en kommerciel succes, forklarer Eric Nelson fra 3M, som for nylig fremlagde resultatet på 248th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society i San Francisco.


Kvanteprikker (tv.) gengiver røde og grønne farver bedre end andre skærmteknologier. (Foto: 3M)

Samsung er et af de firmaer, som gennem flere år har arbejdet på at udvikle skærme baseret på kvanteprikker. For tre år siden præsenterede de en fire tommers skærm.

Læs også: Første farveskærm baseret på kvanteprikker

Renere farver

En LCD-skærm anvender filtre til at producere de farver, som kan ses på skærmen. Det betyder, at man ikke danner helt rene farver.

»Det er eksempelvis svært at få roser til at se meget røde ud på en konventionel LCD-skærm,« siger Eric Nelson.

I en skærm baseret på kvanteprikker dannes farverne direkte i nanometerstore krystaller (kvanteprikkerne), når de belyses bagfra med lys med lav bølgelængde – typisk blåt lys med en bølgelængde omkring 450 nm.

Afhængig af kvanteprikkernes størrelse – som ligger på mellem 2 og 6 nanometer – omsættes dette til lys ved højere bølgelængder (grønt og rødt) i kvanteprikken.


Den beskyttende film består af flere ultratynde lag med en total tykkelse på 55 mikrometer. Når de er lamineret, danner de en barriere for vanddamp og ilt, hvor transmissionen af vanddamp er mindre end 0,001 g pr kvadratmeter pr. dag ved 20 grader Celsius. Filmen har desuden bedre holdbarhed over for skader end glas. (Grafik: 3M)

3M får deres kvanteprikker fra firmaet Nanosys, der har beskrevet deres teknologi mere indgående i et whitepaper.

Polymerfilm holder vanddamp ude

For at undgå, at kvanteprikkerne skal nedbrydes ved kontakt med vand eller ilt, skal de dog indkapsles.

3M har udviklet en teknik, der indkapsler kvanteprikkerne mellem to lag polymerfilm, og hvor en coating giver yderligere beskyttelse.

Organiske lysdioder (OLED) er en anden teknologi, som giver flotte farver, men 3M forventer, at den nye QDEF-teknologi (quantum dot enhancement film) vil være meget billigere at producere. I forhold til konventionelle LCD-skærme vil QDEF-skærme dog være dyrere. På sigt vil omkostningerne dog kunne sænkes, vurderer 3M.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>