Nyt værktøj skal afsløre, hvordan web-reklamer målrettes

De fleste er efterhånden klar over, at den information, som for eksempel Google gemmer om os, bruges til at udvælge relevante reklamer. Men det er sværere at blive klog på præcis, hvad der leder til, at man bliver udsat for eksempelvis en reklame for shamaner-healing. Et digitalt redskab med det passende navn XRay forsøger nu at gøre den online reklame-logik mere gennemsigtig.

XRay, der bliver præsenteret på onsdag ved Usenix Security Symposium i San Diego, skal fortælle brugeren, hvilken specifik information, der bruges til at målrette de online reklamer. På den måde skal de personlige reklamer gøres mere gennemskuelige for net-brugeren.

»Nettet i dag er en stor sort kasse. Hvad der er brug for, er gennemsigtighed,« siger assisterende professor ved Columbia University Roxana Geambasu til New York Times blogger Steve Lohr. Roxana Geambasu er en af forskerne bag forskningsartiklen om XRay, der udkom i juli.

Depression gav healing-reklame

XRay, der stadig kun eksisterer på prototype-plan, sammenkæder Gmail-data med reklamer for at finde frem til, hvilke nøgleord der hænger sammen med hvilke reklamer. Mens nogle af disse sammenhænge er åbenbarre, er andre mindre tydelige.

For eksempel viser XRay-holdets tabel, at ordet depression i indbakken kan udløse en reklame for healing over telefonen eller for dating-coaching. På XRays præsentationsside skriver forskerholdet, at denne obskure sammenhæng mellem nøgleord og reklame kan betyde, at man som bruger ikke er opmærksom på, at man modtager målrettede reklamer.

Forskerholdet understreger, at resultater ikke nødvendigvis betyder at reklameafsenderen ønsker at målrette mod et bestemt emne, men også kan være påvirket af Googles egne algoritmer. I XRay-demoen kan det desuden ses, at nogle ord fanger flere reklamer end andre. En mail om et computerspil blev af systemet associeret med fire reklamer, mens mail om bilkøb og skilsmisse begge blev kædet sammen med over 30. Holdet tager dog forbehold for, at teknologien stadig er under udvikling.

XRay-projektet, der er støttet af det amerikanske forsvar såvel som af både Google og Microsoft. har gjort koden til værktøjet frit tilgængeligt på GitHub.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>