Professor om svine-MRSA: En epidemi, som er helt ude af kontrol

I sidste måned blev 105 danskere diagnosticeret med svine-MRSA, viser tal fra Statens Serum Institut. Det er det højeste antal hidtil, der er fundet på en måned, skriver DR.dk.

Fra 2012 til 2013 var antallet af smittede med den antibiotikaresistente stafylokokbakterie MRSA af typen CC398, der stammer fra svin, næsten tredoblet fra 232 personer til 648. I de første seks måneder af 2014 er der konstateret 575 smittede.

Læs også: Tre gange så mange danskere smittet med svine-MRSA på kun ét år

»Det viser jo, at det er en epidemi, som er helt ude af kontrol,« lyder reaktionen fra professor og overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos til DR Nyheder.

Siden slutningen af 2012 er flere danskere blevet testet for bakterien, hvilket kan være en del af forklaringen på stigningen. Men Robert Skov, overlæge hos Statens Serum Institut, der overvåger udviklingen, påpeger, at det kun er en del af forklaringen.


Klik for at forstørre. (Illustration: Statens Serum Institut)

Læs også: Svinefarme i nabolaget mangedobler risiko for smitte med svine MRSA

»Der er ingen tvivl om, at vi har set en reel stigning. Vi kan se, at der er flere, der har haft infektioner, fordi de har været syge af bakterien,« siger Robert Skov til DR Nyheder.

Indtil videre har instituttet registreret fire danske dødsfald forårsaget af blodforgiftninger med svine-bakterien. Tidligere på året vurderede Robert Skov, at man i fremtiden kan forvente omkring fem dødsfald om året.

Læs også: Minister ignorerer gevinsterne ved at fjerne MRSA fra staldene

Det er langt fra alle, som bliver smittet med bakterien, der bliver inficeret og syge. Omkring hver femte af de smittede i år er ifølge Statens Serum Institut blevet syge. Derimod er de fleste raske bærere af bakterien, som de kan smitte videre til andre mennesker.

Bakterien er udbredt hos svinene på de danske svinefarme og kan overføres til mennesker. Men da mange bliver smittede uden at have været i kontakt med svin, har flere smitteforskere spekuleret i, om bakterien kan smitte via luften omkring stalden, gylle spredt på markerne eller endda via svinekødet.

Læs også: Tyskland finder MRSA-bakterier i svinekød til grillen

Fødevarestyrelsen oplyser i den forbindelse til Ingeniøren, at der ikke er igangsat tiltag for at undersøge de muligheder. Styrelsen afviser samtidig, at bakterien skulle smitte gennem kød, da der er langt, langt flere, som spiser og er i kontakt med svinekød, end der er smittede.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>