Prøvekørt: Med Yosemite bliver din Mac smukkere end nogensinde



Apples store gennembrud kom med Macintosh i 1984.

Men gennem de seneste år har Apples computere i stigende grad stået i skyggen af iPhonen og måske især iPad’en, der med sin fremkomst revolutionerede synet på, hvad en computer egentligt er.

Med lanceringen af den næste generation af Mac-styresystemet, OS X Yosemite, ser det dog ud til, at Apple igen forsøger at sparke lidt liv i Mac’en.

Yosemite blev præsenteret for offentligheden ved Apples årlige developer-konference, WWDC i juni, men den endelige udgave forventes dog først lanceret til oktober.

I mellemtiden har Apple lanceret en såkaldt offentlig beta-udgave af styresystemet. Det vil sige, at beta-udgaven ikke blot er forbeholdt registrerede udviklere, men også kan downloades af almindelige forbrugere.

Gennem den seneste uge har vi her på Computerworld brugt beta-udgaven af Yosemite. Og efter blot en uges brug kan vi konstatere, at Mac OS X har fået et tiltrængt friskt pust.



En fandens flot lastbil
Steve Jobs sagde engang, at Mac’en i fremtiden vil blive computernes svar på en lastbil eller en varevogn, mens en iPad snarere vil være at sammenligne med en almindelig personbil.

Logikken var, at iPad’en med tiden ville blive allemandseje, mens Mac’en og andre pc’er fortsat vil være relevant i arbejdssammenhæng, men med tiden vil blive irrelevant for de fleste privatpersoner. 

Til det må vi blot sige, at Mac’en med Yosemite installeret er en fandens lækker lastbil.

Når du starter Yosemite, er du ikke i tvivl om, at der er tale om et forandret styresystem. Inspirationen fra iOS 7 er åbenlys. 

Brugerfladen er mere farverig, og designet er mere “fladt”. Det ser vi blandt andet ved, at ikonerne er blevet mere simple og ikke har helt samme detaljegrad som tidligere.

Menuerne er desuden blevet gjort transparente. De bagvedliggende elementer og farver får nu lov til at skinne igennem menuen. Når du eksempelvis åbner Mac-programmet “Finder”, vil farverne fra dit baggrundsbillede eller det bagvedliggende vindue kunne skimtes igennem menu-baren i venstre side. 

En effekt der kan sammenlignes med den, du oplever, når du kigger ud gennem et vindue af mat glas. Og hvis du er iPhone- eller iPad-bruger, vil du kunne genkende effekten fra blandt andet Control Center i iOS 7.

Herudover gør Yosemite også brug af den nye tyndere skrifttype Helvetica Neue, som Apple allerede introducerede i iOS 7. 

Apple: Ændringer er mere end bare lir
Ved præsentationen argumenterede Apple for, at ændringerne i brugerfladen ikke bare er “lir for øjet”. Ændringerne vil også give en forbedret brugeroplevelse 

Ifølge Apples forklaring giver de transparente menuer og værktøjslinjer brugeren en større følelse af dybde og overblik, når de bruger styresystemet.  

Den ændrede brugerflade er dog også med til at give en følelse af friskhed over det nye styresystem. En følelse som var til stede i den forrige udgave af OS X, Mavericks, der først og fremmest havde fokus på forbedringer under “motorhjelmen”, der sikrede højere stabilitet og længere batteritid.

Artiklen fortsætter på næste side…

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>