Rapport: Oliespild i Arktis bliver lynhurtigt en miljøkatastrofe


Cairn Energys olieboringer ud for Grønlands vestkyst i 2011. Foto: Rune Langhoff / WWF

Det kan ende med en miljøkatastrofe, der kan få vidtrækkende konsekvenser i flere lande, hvis olieboringer eller transport af olien går galt i den canadiske del af Beauforthavet. Det viser en ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden, der har brugt industriens egne simuleringsteknikker til at følge en olieulykkes omfang i 22 forskellige scenarier.

»Udviklingen i Arktis kommer med en masse risici, og olieboringer i Beauforthavet er exceptionelt risikable, særligt når boringerne finder sted på dybt hav. Med den nye viden, som rapporten her repræsenterer, kan vi se, at selv små oliespild kan få store konsekvenser, som man bør overveje, når man lægger sine planer,« siger David Miller, der er direktør for WWF Canada, i en pressemeddelelse.

Læs også: Shell vil igen efterforske Arktis

Ved hjælp af en software-model kaldet Simap har organisationen sat scenarier op for oliespild fra boringer under dybt vand, udslip i overfladevand og fra olie- og godstransporter til havs, samlet her i en interaktiv grafik.

Modellen bruger data for vindretning og -hastighed, havstrømme, fastliggende og flydende isflager samt vandets temperatur og saltholdighed. Det kombineres med geografiske data om kystlinjer, naturtyper, dybde og former i det undersøiske terræn.

Læs også: Eksperter bekymrede over arktisk togt med luksus-krydstogskib

Et oliespild i Canadas del af Beauforthavet vil ifølge simuleringsmodellen ikke begrænse sig til Canada. I en stribe af scenarierne vil olien også påvirke Alaska, og i et par af scenarierne vil olien sprede sig helt til Rusland.

Ifølge rapporten vil olie kombineret med flydende eller landfast is involvere flere processer, som har indflydelse på, hvor olien vil ende. Hvis olien slipper ud i overfladevandet, kan det foruden at blive spredt i vandet, blive absorberet af overfladesne, sætte sig mellem isflager og blive indkapslet i isen. Olieudslip under vand kan blive fanget og ophobet i iskapper og flager.

Det er den canadiske afdeling af WWF Verdensnaturfonden, som står bag rapporten om Beauforthavet. Herhjemme overvejer den danske afdeling at lave en lignende for olieboringer i Grønland.

Læs også: Olieselskaber bliver væk fra Grønland i mindst fire år

»Man borer nu eller har i de seneste år boret efter olie mange steder i Arktis. Og man ved alt for lidt om, hvad der vil ske, hvis det går galt. Vi håber at kunne udarbejde lignende rapporter for eksempelvis Grønland, så man også der kan blive klogere på en olieulykkes konsekvenser,« siger generalsekretær i WWF Danmark, Gitte Seeberg.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>