Rod i kodesystemer giver patienter forkerte diagnoser på Sundhed.dk

Når lægerne skal skrive en diagnose i en patientjournal, så bruger de et kodesystem, som skal gøre det muligt for andre læger at genkende den samme diagnose. Men der findes to forskellige kodesystemer i Danmark, og det giver problemer på Sundhed.dk, skriver Ugeskrift for læger..

Almene praktiserende læger og speciallæger benytter nemlig ICPC-kodesystemet til at angive diagnoser i deres patientjournaler, mens hospitalerne benytter sig af ICD10.

Den opdaterede version af ICPC-2-DK omfatter en fuldstændig mapning til ICD10, som skulle gøre det muligt at overføre journaler med diagnoser på tværs af sundhedsvæsenet. I praksis er der dog en række forskelle i den måde, diagnosekoderne anvendes på.

Diagnoserne overføres ifølge Ugeskriftet.dk til DAK-E, som indsamler data til blandt andet forskning og sygdomsovervågning. Det er også herfra, der kan trækkes data til den såkaldte p-journal, som er den udgave af journalen, patienten selv kan læse på Sundhed.dk.

Men oversættelsen af koderne mellem de to systemer fungerer ikke korrekt, og det betyder, at man på Sundhed.dk kan se forkerte diagnoser.

»Det er stoppet lige så hurtigt, som vi fik kendskab til problemet, og vi har sørget for, at der ikke bliver sendt nogen automatisk oversættelse fremadrettet,« siger direktør Janus Laust Thomsen fra DAK-E til Ugeskriftet.dk.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>