Se 1.024 robotter arbejde sammen i en sværm

1.024 centimeterstore robotter, der kan kommunikere ved hjælp af infrarødt lys, og som ved hjælp af vibrationer kan bevæge sig rundt på tre stive ben, er i stand til at arbejde sammen om at danne forskellige figurer.

Tre forskere fra Harvard University i USA har udviklet de små, programmerbare robotter, som de kalder Kilobots. Meningen med dem er at demonstrere, hvordan komplekse former kan opstå ud fra simple instrukser givet til mange individer.

Naturen har allerede vist vejen. Insekter som myrer eller bier kan i fællesskab skabe imponerende strukturer, fugle flyver i flok uden de store problemer, og de enkelte celler organiserer sig i planter og dyr.

Det er systemer som disse, forskerne forsøger at efterligne med robotter, skriver de i dagens udgave af tidsskriftet Science.


Robotterne kan selv finde ud af at organisere sig i komplekse mønstre. Her har de dannet en søstjerne. (Foto: M. Rubenstein/AAAS)

Læs også: Robot samler sin egen krop med japansk papirfoldeteknik

Via infrarøde signaler får alle robotterne besked om, hvilken figur de i fællesskab skal danne. Og så må de selv klare resten ud fra et simpelt program.

Til at starte med skal fire af robotterne placeres som et udgangspunkt for de øvrige robotter, som så stille og roligt finder på plads, så den rette form opstår.

De yderste af de mange robotter begynder at bevæge sig rundt i kanten af sværmen, til de finder passende positioner i forhold til udgangspunktet og den figur, de i fællesskab skal blive til. Og sådan bliver det ved, indtil alle robotterne befinder sig et sted, der passer til figuren.

Læs også: Soldrevet robotsværm kan rydde op efter oliekatastrofe

Robotterne kan kun kommunikere med de nærmeste af de øvrige robotter, men de finder altså alligevel ud af at danne den ønskede form, selv om de mangler det store overblik. De kan også selv korrigere for trafikpropper og enkelte robotter, der er ved at komme på afveje.

Håbet er, at erfaringerne fra de mange Kilobots kan bruges til at udvikle algoritmer til selvkørende biler eller robotter, der arbejder sammen om at rydde op efter naturkatastrofer eller forurening, fortæller en af forskerne i en pressemeddelelse fra Harvard.

Se de mange små robotter arbejde sammen her:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>