Skadet robot kan lære at gå igen på under to minutter

Robotter og maskiner kommer til at spille en endnu større rolle i vores liv i de kommende år, og forskere fra universiteterne Sorbonne i Paris og University of Wyoming i USA har taget et skridt i retning af at gøre dem langt mere funktionelle.

Kort fortalt har de udviklet en robot, der kan lære at gå igen, selvom den brækker et ben. Ved hjælp af såkaldt intelligent trial and error kommer den seksbenede robot frem til en ny optimal gangart inden for to minutter – og ofte hurtigere.

Normalt vil det være en lang proces, da mulige gangarter afhænger af mange parametre som eksempelvis benenes vinkel, når de bøjer samt leddenes placering og acceleration. Og den eneste reelle mulighed er at prøve sig frem.

Men den proces fremskynder forskerne betydeligt ved at foretage en masse udregninger på forhånd. Derfor skal robotterne efterprøve et langt mindre antal mulige gangarter, før den finder frem til den optimale.

Robottens seks ben bruger 18 motorer, og gangarten er afhængig af 36 forskellige parametre. Det giver 13.000 forskellige muligheder, men forskerne regner på forhånd ud, hvor meget kontakt med jorden hvert ben har ved de forskellige gangarter. Når et ben så bliver skadet, kan robotten nøjes med at vælge imellem dem, der minimerer det pågældende bens kontakt med jorden.

»Denne nye teknik gør det muligt at skabe mere robuste, effektive og selvstændige robotter,« udtaler forskerne bag robotten ifølge BBC og tilføjer, at man har ladet sig inspirere af dyrs reaktion på skader.

Læs også: Nu er robothunden med på militærøvelse

Projektet kommer i slipstrømmen af en række andre robotter, der også henter inspiration fra dyreriget, hvoraf ‘Big Dog’ fra det Google-ejede Boston Dynamics nok har tiltrukket sig mest opmærksomhed.

Det projekt er finansieret af det amerikanske forsvar, men robot-ekspert Dr. Fumiya Lida fra University of Cambridge i England er der bestemt ikke kun er militære muligheder i de avancerede robotter.

»Man kan forestille sig robotter i ekstreme forhold. Ikke kun i krig, men også på Månen og Mars eller i atomkraftværker. Tænk blot på Fukushima,« siger Dr. Lida.

En af forskerne bag projektet, Jean Baptiste Mouret, har lagt en demonstration på Youtube, som du kan se herunder.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>