Spildt: Topsøe fik 275 millioner støttekroner til sine brændselsceller

275 millioner kroner fik Haldor Topsøe i offentlig støtte til at udvikle sine brændselsceller. Det endte mandag med, at selskabet Topsøe Fuel Cells blev lukket med et samlet tab på 1,5 milliarder kroner til følge.

112 millioner kroner kommer fra det energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogram, EUDP. Her erkender bestyrelsesformand Torkil Bentzen, at en stor del af pengene vil være spildt, men han fortryder ikke et sekund, at Topsøe fik de mange penge bevilget hen over årene.

Læs også: Haldor Topsøe lukker for brændselsceller: 90 bliver fyret

»Pengene er givet lige efter bogen. Hvis en superkompetent og solid virksomhed som Topsøe går ind med mange penge i en samfundsnyttig energiteknologi og vurderer, at der er et marked for den – og vi er enige med dem om dette – så støtter vi projekterne,« siger han.

Torkil Bentzen tilføjer, at historien desværre viser, at også dedikerede og kompetente virksomheder kan blive ramt af, at en teknologi både bliver dyrere og tager længere tid at udvikle, end man troede.

Betyder det, at hvis en virksomhed vil satse penge nok på noget, så følger I med?

»Vi går ikke ind, hvis vi ikke selv tror på, at teknologien har en chance for at nå et marked, eller hvis vi ikke tror, at en virksomhed kan magte opgaven. Vi har selv undersøgt brændselscelle-teknologien, og vi har troet på, at der var en god chance for, at det kunne lykkes. Men vi vidste godt, at der var en risiko. Det er jo netop formålet med EUDP, at vi skal gå ind og minimere risikoen for en lovende teknologi,« siger Torkil Bentzen.

Han peger også på, at Topsøe har mødt uforskyldt modvind. Før troede alle, at det ville blive dyrt at udlede CO2, og at de fossile brændsler ville stige i pris. Det stik modsatte skete. Derfor er det ifølge Bentzen svært for selv en stor virksomhed som Topsøe at forsvare en yderligere investering i en energiteknologi på 1,2 mia.

Men bør I ikke også netop holde øje med denne udvikling, så I sikrer, at de offentlige forskningspenge bliver brugt på de fagområder, der har den størst mulige relevans og udsigt til et reelt marked?

»Vi holder skam øje med udviklingen, men når en professionel virksomhed som Topsøe mener, at de er villige til at satse store beløb på teknologien, og der er hånd i hanke med projektet – som der har været hele tiden hos Topsøe – så det ser vi ingen grund til ikke at give penge til et projekterne,« siger Bentzen.

Hvis det nu havde været en anden virksomhed end Topsøe, ville det så have været en anden historie?

»Hvis en mindre virksomhed havde slået det her brød op, som Topsøe gjorde, så ville vi nok have haft et mere kritisk syn på det og sat færre penge i spil.«

SOFC-brændselscellebranchen har henover årene flere gange meldt ud, at kommercialiseringen ligger fem-ti år ud i fremtiden. Bør I ikke reagere på, at tidspunktet hele tiden rykkede sig og sætte en stopper for nye projekter?

»Det synes jeg ikke, at vi bør. Når sunde og fornuftige virksomheder tager penge op af lommen for at investere i forskning og udvikling, så kan vi ikke på afstand sige, at det ikke holder. Det føler vi os simpelthen ikke klædt på til. Hvis det er en fornuftig virksomhed med en fornuftig forretningsplan, så tror vi på projekterne.«

Får Topsøe-sagen nogen betydning for jeres fremtidig bevillingspraksis i EUDP?

»Nej. Vi har hele tiden haft fokus på, om virksomhederne kan nå i mål med deres arbejdsplaner. Vi har faktisk stoppet med at støtte projekter, hvilket vi også har fået kritik for.«

»Jeg vil tror ikke, at jeg kender nogle professorer, der kunne forudse det her med Topsøe. Og hvad angår brændselscelleteknologien generelt er der jo virksomheder, der arbejder med andre typer brændselsceller, som faktisk er begyndt at tjene penge, og nogle har også et lille overskud, så området er bestemt ikke dødt.«

I den nærmeste fremtid skal EUDP mødes med Topsøe for at finde ud af, hvordan man kan nyttiggøre og overføre mest muligt af den oparbejdede viden i projekterne og dermed mindske det reelle pengespild.

Brint- og brændselscelleteknologi har modtaget omkring en fjerdedel af de midler, som er blevet delt ud af EUDP. Det er dermed det område, der ifølge en evaluering i 2011 har fået mest støtte.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>