Studerende udvikler personlig ventilation til hospitalssengen

Hospitaler bruger årligt store summer på isolation af vanskelige smittetilfælde. Det gælder især, når smitten er luftbåren som for eksempel SARS og svineinfluenza.

Nu har en gruppe studerende fra DTU og CBS på baggrund af en idé fra to indeklimaforskere udviklet et sengemonteret system. Princippet er, at udåndingsluften fra patienterne suges ind ved hovedgærdet. Derefter renses det ved hjælp af et HEPA/ULPA-filter, hvori bakterier og svampesporer fjernes. Virus og bakterier bliver ligeledes neutraliseret ved hjælp af UV-lys.

Efter rensningen blæses luften ud omkring patienten, så der dannes en kontrolleret luftstrøm, som forhindrer eventuelle skadelige bakterier i at spredes.

Mattias Ingerslev, der er på den sidste del af studiet til civilingeniør i design og innovation, forklarer:

»Målet er, at systemet på sigt vil nedbringe antallet af personer, som smittes under et hospitalsophold.«

Personlig ventilation omkring en hospitalsseng vil også gøre det muligt for hospitalerne at skrue ned for baggrundsventilationen og dermed reducerer det samlede energiforbrug.

Projektgruppen består af studerende fra DTU og CBS, og DTU-Skylab har været det faste mødested. Her har de studerende kunnet arbejde med prototyper og møde relevante kontakter.

DTU har netop bevilliget midler til udviklingen af en fuldt funktionsdygtig prototype samtidig med, at flere private virksomheder har vist interesse for projektet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>