Topmoderne anlæg skal sikre rent vand i Køge

I sommeren 2010 var borgerne i dele af Køge to gange ramt af alvorlige forureninger af drikkevandet, der gjorde mange syge og nødvendiggjorde kogning af vandet i dagevis. Årsagen var blandt andet, at det rene vand blev opbevaret i gamle nedgravede betontanke, som ikke kunne inspiceres, uden at de blev forurenet.

Som konsekvens af disse sager har Energiforsyningen i Køge besluttet at bygge et avanceret vandværk og har netop valgt rådgiverteam og et design, der efterkommer mange af de anbefalinger, som Ingeniørens Visionarium om drikkevand kom med i september 2010.

Direktør for Energiforsyningen i Køge Line Hollesen forklarer, at valget stod mellem at bygge nyt vandværk eller renovere det gamle:

»Selv en gennemgribende renovering af vores 122 år gamle vandværk kunne ikke give os to uafhængige linjer, så vi hele tiden kan forsyne borgerne med rent drikkevand, selvom der er vedligehold eller stop på den ene linje,« siger hun og tilføjer, at det nye værk også giver mulighed for at tilføje nye teknologier hen ad vejen. For eksempel blødgøring eller UV-bestråling af drikkevandet.

Lukket drikkevandssystem

Ud over to linjer bliver vandværket, der skal stå færdigt i 2016, overalt indrettet til at eliminere mulighederne for, at drikkevandet til Køges godt 30.000 borgere bliver forurenet.

Ingen steder i processen er der direkte adgang til vandoverfladen. Både beluftning og filtrering foregår i lukkede systemer, hvor den anvendte udeluft filtreres inden brug, og overløb er ikke muligt, hvorfor chancerne for tilbageløb mindskes.

Materialerne i anlægget kommer til at leve op til de krav, man stiller i fødevareindustrien, og de to store rentvandstanke skal derfor fremstilles af rustfrit stål, ligesom det er muligt at inspicere samtlige dele af processen udefra, forklarer projektleder Erling V. Fischer fra Krüger, der er totalrådgiver på projektet:

»Alle procesanlæg er opbygget uafhængigt af bygningskroppen, hvilket vil sige, at man kan skifte enkeltkomponenter ud uden besvær – efterhånden som teknologierne udvikler sig,« forklarer han.

Vandhus – ikke vandværk

Bygningen er i øvrigt placeret på grundens højeste sted, og alle pumper, tank- og filteranlæg samt rørføring er placeret i samme plan, ligesom al rørføring trækkes over gulv eller under loft. Samtidig findes der ingen kældre eller rørgange, hvor en opsamling af beskidt vand fra for eksempel gulvafløb senere vil kunne trænge ind i drikkevandssystemet.

Samtidig energioptimeres hele procesanlægget. For eksempel bliver de to rentvandstanke relativt lave men med stor diameter, for at pumperne ikke skal bruge energi på at løfte vandet højt op.

Endelig ligger det i projektforslaget, at der ikke kun bliver bygget et vandværk, men også et vandtestcenter til forskning- og undervisningsfaciliteter samt en vandpark, hvor besøgende kan lege med vand.

»Vand er fuldt af gode fortællinger om liv, leg og læring. Men i moderne byer er vandforsyningen usynlig, da den føres under jorden. Med vandhuset i Køge vil vi udstille vandets kredsløb og invitere til leg og læring om vand,« forklarer sagsarkitekt Christina Tolstrup fra Gottlieb Paludan Architects.

Afdelingsleder i Orbicon Omar Thomsen, som deltog i Ingeniørens Visionarium i 2010, betegner Køge Vandværk som et af flere nye, moderne vandværker, som er bygget eller på vej rundt om i landet – drevet af den nye vandsektorlov og en generel konsolidering i branchen:

»De nye vandværker vil forbedre drikkevandssikkerheden markant,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>