Ubesvarede satellitopkald giver nyt spor i jagten på MH370

En ny brik i gåden om det forsvunden passagerfly MH370 er nu fundet af efterforskerne. Længe har de forgæves arbejdet på at få viden ud af to ubesvarede opkald til piloterne ombord på flyet via en satellittelefon. Men for nylig lykkedes det.

Opkaldene blev foretaget af ansatte i Malaysian Airlines, lidt over en time efter at flyet af uforklarlige årsager skiftede kurs første gang. Analyserne viser, at flyet ved første opkald fløj i en sydlig retning, og den oplysning er helt ny.

Et af de store ubesvarede spørgsmål er nemlig, præcis hvornår flyet skiftede fra en vestlig til en sydlig kurs. Kender efterforskerne det præcise tidspunkt for dette kursskifte, har de en bedre mulighed for at udregne, hvor langt sydpå det fløj baseret på især brændstofbeholdningen.

De vigtigste brikker i kortlægningen af MH370’s flyvetur har indtil videre været radarobservationer og de såkaldte pinger udsendt med en times mellemrum gennem satellitoperatøren Inmarsat.

Læs også: Eksperter er enige: MH370 styrtede over 1.000 km fra eftersøgningsstedet

Flyet drejede tidligere end antaget

Efterforskerne har hidtil antaget, at MH370 skiftede til en sydlig kurs, et godt stykke tid efter at flyet havde passeret Sumatras nordvestlige spids. En malaysisk militærradar spottede flyet på en nordvestlig kurs på ved spidsen, og tre minutter efter at flyet forsvandt fra militærradaren, bekræftede et ping, at flyet stadig var på en nordvestlig kurs.

Men den næste brik i puslespillet kommer først yderligere en time senere, hvor et nyt ping afslører, at flyet er på en sydlig kurs. Hvornår kursskiftet er sket i denne time, har været uafklaret indtil nu.

De forgæves satellitopkald blev foretaget, 14 minutter efter at det sidste ping fortalte, at flyet var på en nordvestlig kurs. Da de nye analyser låser flyet på en sydlig kurs, så er kursændringen altså sket, umiddelbart efter at flyet passerede nordspidsen af Sumatra.

»Vi er nu mere sikre på, at flyet drejede forholdsvis tidligt. Det har betydning for, hvordan vi prioritere eftersøgningen langs den formodede kurslinje. Vi regner med at udvide efterforskningsområdet længere sydpå,« siger chefen for efterforskningen, Martin Dolan, til flere medier.

Ubåd skal sniffe efter jetbrændstof

Det nuværende eftersøgningsområde har et længde på 700 kilometer og bredde på 80 kilometer og befinder sig omkring 1800 kilometer vest for Australiens kyst.

I september ventes en ny eftersøgning at starte med tre skibe og nyt sonarudstyr, og den nye efterforskning skal blive ved et helt år. Et af skibene, Fugro Equator, har deltaget i kortlægningen af havbunden og tegnet et kort over områder, som aldrig tidligere har været kendt.

Læs også: Én undervandsdrone er for lidt: Nyt udstyr til jagten på MH370

Fugro Equator bliver også udstyret med et dragelignende sonarapparat, der skal trækkes efter skibet med et 10 kilometer langt fibreoptisk kabel, skriver BBC. Foruden sonaren indeholder apparatet kamera og en kemikaliesensor, der kan detektere jetbrændstof.

MH370 forsvandt 8. marts med 239 personer ombord. Ikke en eneste vragdel er endnu fundet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>