Ventil i Limfjorden kan skylle iltsvind væk

Det iltsvind, der for tiden har ramt omkring 30 procent af Limfjorden, kan forhindres, hvis man anlægger en dæmning over den nuværende Thyborøn Kanal. Det viser simuleringer udført af Aalborg Universitet.

Dæmningen skal både have en sluse til skibstrafikken og en såkaldt gennemstrømningssluse, så man kan kontrollere, hvordan vandet flyder frem og tilbage gennem dæmningen, forklarer lektor Jørgen Nørgaard fra universitetets kystforskningsgruppe.

»Problemet i Limfjorden er, at selv om tidevandet i Nordsøen trykker og trækker vandet frem og tilbage, giver det kun en vandudskiftning i Limfjordens udløb mod øst og vest – men det påvirker slet ikke vandet i midten af fjorden, som ikke bliver udskiftet.«

Læs også: Værste iltsvind i 15 år: Nu dør selv muslingerne i Limfjorden

Den dæmning, som forskerne foreslår, kan forhindre, at vandet løber tilbage til Nordsøen, når højvandet først har presset sig ind i Limfjorden.

»Hvis man sørger for, at vandet kun kan løbe fra vest mod øst, vil man på den måde få en vandudskiftning, der er meget større end i dag,« konstaterer Jørgen Nørgaard.


Sådan kunne en dæmning ifølge Kystdirektoratet anlægges. En placering øst for Thyborøn vil ikke forhindre stormfloder i at ramme byen, men til gengæld gøre det muligt for skibe at bruge byen som nødhavn. Ifølge Kystdirektoratet er en dæmning dog umiddelbart for dyr i forhold til at indsnævre kanalen ved at udbygge høfterne. Foto: Kystdirektoratet

Ideen om at anlægge en dæmning over kanalen har været under overvejelse siden midten af 1940’erne, da Folketinget besluttede, at kanalen skulle proppes til, fordi man frygtede, at erosion skulle få Agger Tange og Harboøre Tange til at bryde sammen.

Ideen blev dog droppet i 1970, efter at en doktorafhandling havde vist, at der ikke var grundlag for frygten. Stormfloden i 2005 bragte imidlertid ideen om en dæmning tilbage til overfladen, og muligheden blev da også berørt i en rapport, som Kystdirektoratet udgav i 2012.

Direktoratet endte imidlertid med at anbefale, at man nøjedes med at indsnævre kanalen, som i dag er cirka 700 meter bred. En udbygning af de nuværende høfter er ifølge Kystdirektoratet markant billigere end en dæmning – 1,7 mia. kr. over 50 år mod 3,2 mia. kr. – men rapporten tager ikke hensyn til de fordele, som en dæmning vil have i forhold til forbedret vandkvalitet, bedre stormflodssikring i hele Limfjorden og mindre behov for uddybning af sejlrender i Limfjorden, fordi man kan undgå lange perioder med lavvande.

Sidste år foreslog professor Torben Larsen fra Aalborg Universitet og direktør Jørgen Bülow Beck fra Havnecon Consulting A/S i en kronik i Ingeniøren, at Folketinget nedsatte en kommission, der skulle se på mulighederne med en dæmning, men det er først for nylig, at forskerne har beregnet fordelene, fortæller Jørgen Nørgaard.

Læs også: Kronik: Thyborøn Kanal bør lukkes helt

»Vi har modelleret en dæmning med tre forskellige størrelser gennemstrømningssluser på 500 m², 1.000 m² og 1.500 m², og modellen viser, at man i alle tilfælde får en forbedret gennemstrømning – også langt inde i fjorden,« siger han.

Trods forskernes forslag, Kystdirektoratets tidligere rapport og de voldsomme iltsvindsproblemer er der dog lange udsigter til, at politikerne tager Thyborøn Kanals fremtid op.

Miljøminister Kirsten Brosbøl har nemlig sat Kystdirektoratet til at lave en stor analyse af sikringen af landets lange kyststrækning – herunder Thyborøn – og rapporten forventes først færdig i slutningen af 2015.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>