Wikipedia afslører, hvad søgemaskinerne skjuler

Hvis man ønsker, at en søgning på sit navn ikke længere skal sende Google-brugere videre til Wikipedia, kan en anmodning under den nye ’right to be forgotten’-regel hurtigt give bagslag. Wikipedia har i dag erklæret, at encyklopædien vil offentliggøre alle de links, der bliver skjult fra Google-søgninger. Udmeldingen kom på et pressemøde i London, skriver Techcrunch.

Læs også: Sådan virker ’retten til at blive glemt’ hos Google

Læs også: ‘Retten til at blive glemt’ i Googles søgeresultater rammer nu Wikipedia

Det er nemt for Wikipedia, at vide hvad Google skjuler. Google giver nemlig en besked til side-ejere, hver gang en anmodning om at skjule et link bliver godkendt af søgemaskinen. Indtil videre har Wikipedia lagt fem notifikationer frem på nettet. Heraf drejer to sig om den engelske del af Wikipedia, to om den italienske og én fra den hollandske version af verdens mest brugte opslagsværk. Tilsammen rummer de fem notifikationer over 50 links til Wikipedia-sider, som ikke længere vil dukke op på Google, når man søger efter et bestemt navn.

Censur af sandfærdigt indhold

Oplysningerne offentliggøres i sammenhæng med Wikipedias såkaldte gennemsigtighedsrapport, der oplister alle de henvendelser organisationen får om at ændre eller fjerne indhold. Rapporten lister også, hvilke anmodninger der afvises, og hvilke der efterfølges.

EU-domstolen fastslog i maj, at alle borgere havde ret til at blive glemt af søgemaskiner. Det er denne dom, Wikipedia nu kalder for censur af sandfærdigt indhold.

»Vi modsætter os censur. At fjerne links fra søgeresultater har kompromitteret offentlighedens ret til information og ytringsfrihed,« sagde direktør for Wikimedia Lila Tretikov til pressemødet.

Wikipedia ønsker at stille al viden til rådighed for alle. Og EU-dommen er ifølge Wikipedia-medstifter Jimmy Wales i vejen for at nå det mål.

»Det er kun muligt, hvis folk kan bidrage og deltage i disse projekter uden forbehold. Det betyder, at retten til at lave indhold, inklusiv kontroversielt indhold, skal beskyttes,« sagde han.

Også Microsofts søgemaskine Bing har åbnet for anmodninger om at skjule søgeresultater, men det er ikke klart om Microsoft ligesom Google vil underrette side-ejere, når firmaet godkender en ansøgning.

Wikipedia understreger, at det ikke nødvendigvis er hovedpersonen i opslaget, der har anmodet om at undgå Google-brugernes øjne.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>