MRSA-eksperter: Ny kurs mod svine-smitte skal følges op

Forbud mod besøg på MRSA-smittede svinefarme, screening af samtlige avlsbesætninger og forskning for at afdække den antibiotikaresistente stafylokokbakteries smitteveje.

Der var helt nye toner fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S) og fødevareminister Dan Jørgensen (S) 27. august, da de begge var indkaldt til samråd i Folketinget for at redegøre for indsatsen mod den stigende forekomst af svine-MRSA hos mennesker.

De nye tiltag kommer bare to måneder efter, at fødevareministeren fremlagde sin fempunktsplan for bekæmpelse af MRSA. Planen blev kritiseret bredt af forskere og læger for i store træk at begrænse sig til krav til landmændene om at vaske hænder, før de forlader stalden.

Professor og overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos glæder sig over den nye kurs fra ministrene. Han har længe efterlyst en indsats, som tager fat i problemet og ikke går ud på at gemme det væk, som han siger.

23. januar 2013 Prøver viser, at 77 procent af svinene på de danske slagterier bærer MRSA, Methicillin-resistent Staphylococcus aureus, af den særlige undertype CC398, der kan smitte videre til mennesker. Daværende fødevareminister Mette Gjerskov (S) nedsætter en arbejdsgruppe, der skal standse spredningen af bakterien.

April 2013 Arbejdsgruppen anbefaler screening af samtlige svinefarme og som minimum en screening af de dengang 26 avlsbesætninger. Interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer modsætter sig anbefalingerne.

Oktober 2013 Styregruppen beslutter, at der kun skal stikprøve­testes, og en screening af to procent af svinefarmene sættes i gang.

Januar 2014 Antallet af danskere smittet med MRSA CC398 steg ifølge Statens Serum Institut fra 164 i 2011 til 232 i 2012. Læger og eksperter i resistente bakterier advarer om en fortsat stigning, hvis ikke der sættes ind blandt de svin, der er kilde til smitten.

6. maj 2014 En overlæge afslører under en retssag om retten til aktindsigt i adresser på svinefarme, som er inficeret med den smitsomme bakterie, at blodforgiftninger forårsaget af MRSA CC398 har kostet tre danskere livet.

19. maj 2014 Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at antallet af danskere smittet med svine-MRSA næsten er tredoblet fra 2012 til 2013. 648 personer var i 2013 smittet.

4. juni 2014 Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) og fødevareminister Dan Jørgensen (S) indkaldes til samråd i Folketinget for at redegøre for indsatsen mod svine- MRSA. Dagen inden fremlægger Dan Jørgensen en fempunktsplan, der skal holde smitten inden for stalddørene. Planen omfatter en rådgivningstjeneste, lovkrav til landmænd om håndvask og tøjskifte, hygiejne-forskning samt stramning af antibiotikaforbrug og flokmedicinering.

30. juni 2014 En kortlægning foretaget af Ingeniøren viser, at der er 13 gange så stor risiko for at blive smittet med MRSA CC398, hvis man bor i en kommune med mange svin. Ny kritik af fødevareministerens fempunktsplan.

27. august 2014 Ministrene er atter indkaldt til samråd. Sundhedsministeren vil nu forbyde åbne gårdbesøg på svinefarme, der har MRSA-smitte. Fødevareministeren meddeler, at Fødevarestyrelsen formoder at finde mindst 50 procent af svinefarmene positive for MRSA, når resultaterne af stikprøve-screeningen er klar. Dét set i sammenhæng med, at antallet af danskere med smitten i løbet af årets første seks måneder allerede nærmer sig det samlede antal smittede i hele 2013, fik ministrene på samrådet til at ville revurdere, om de har lagt den rette strategi på området.

»Nu erkender sundhedsministeren endelig, at risikoen for smitte skal tages alvorligt. Og for første gang åbner fødevareministeren op for faktisk at finde ind til, hvor spredningen af bakterien sker,« siger overlægen.

Men det har lange udsigter, før føde­vareministerens nye tiltag vil føre til en reducering af den udbredte svinebakterie, påpeger Hans Jørn Kolmos:

»Det er klart et skridt på vejen, at Dan Jørgensen nu har indset, at de må kende smittevejene, før der kan gøres noget. Men så skal de også være parate til at handle på den nye viden, der må komme,« siger han.

Åbner for screening

Yvonne Agersø, der er seniorforsker ved DTU’s afdeling for epidemiologi og genomisk mikrobiologi, hilser også fødevareministerens nye indstilling til bekæmpelsen velkommen. Hun er en af de forskere, som har anbefalet den screening af avlsbesætningerne, som nu bliver indført:

»Problemet bliver bare ikke løst ved at screene de 27 besætninger. Så skal vi jo undersøge videre ned igennem produktionsleddene for at finde ud af, om smitten bliver videreført,« siger Yvonne Agersø.

Siden hun i 2012 blev en del af regeringens arbejdsgruppe til bekæmpelse af MRSA, har skiftende fødevareministre afvist at tjekke og dermed kunne udelukke eller stoppe, at bakterierne blev spredt allerede i første led af svineproduktionen.

Men selvom fødevareministeren nu åbner de 27 stalddøre hos avlsbesætningerne for test, fastholder han stadig, at kun to procent af de resterende svinefarme – svarende til omkring 200 besætninger – skal have foretaget en stikprøve.

Et andet medlem af MRSA-arbejdsgruppen, Jens Peter Nielsen, der er professor i klinisk veterinærmedicin ved Københavns Universitet, bifalder også, at hans anbefaling om screening af avlsbesætningerne nu bliver imødekommet.

»Det er bestemt rigtig godt, at ministeren nu følger vores anbefalinger på det punkt. Hvad angår de andre undersøgelser, ved jeg ikke nok til at vurdere, hvilken effekt de vil kunne få,« siger Jens Peter Nielsen.

Smitteveje skal undersøges

Undersøgelserne af bakteriens smitteveje, som fødevareministeren annoncerede på samrådet, skal da også først tilrettelægges af Veterinærinstituttet på DTU, oplyser Fødevareministeriet.

På samrådet nævnte Dan Jørgensen dog en række områder, som ville være vigtige at få undersøgt. Det er eksempelvis, hvor meget bakterien bliver spredt, når dyrene transporteres, om gylle og støv fra stalden kan overføre smitten, og hvorvidt det har betydning, om svine­farmene ligger tæt eller spredt.

Disse områder har alle været ubekendte faktorer, som Fødevareministeriet har henvist til som begrundelse for ikke at sætte direkte ind i staldene for at bekæmpe smitten blandt svinene, før bakterien bliver overført til mennesker.

Overlæge Hans Jørn Kolmos undrer sig over, at fødevareministeren ikke også lægger op til at undersøge muligheden for smitteoverførsel gennem svinekød. Fødevarestyrelsen har senest i 2011 undersøgt forekomsten af bakterien i kød, men går i øvrigt ikke ud fra, at svine­kødet udgør en smitterisiko, da alle, som spiser det, ellers ville være smittet, lyder rationalet fra styrelsen.

»Jo større udbredelsen er i kød, des større vil smitterisikoen være. I 2011 var 10 procent af dansk­produceret svinekød forurenet med MRSA, men hvordan er situationen i dag?« spørger Hans Jørn Kolmos.

En anden ekspert i resistente bakterier, professor ved DTU Fødevareinstituttet Frank Møller Aarestrup, har også efterspurgt en afklaring af svinekødets smitterisiko. Han udtrykker imidlertid bekymring for, om forskningsprojekterne bliver en måde at udskyde handling på.

‘Hvis det bare ender i forskning uden reelle forsøg på nedbringelse af smitten, forbedrer det ikke sundheden,’ skriver han i en mail til Ingeniøren.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>