Nu har Folketinget åbnet for de parlamentariske data

Hvem har stemt hvad? Fra i dag, tirsdag, er det ikke længere nødvendigt manuelt at søge sig frem til den slags og anden information via Folketingets hjemmeside. Folketinget er gået live med en webservice, der gør det muligt at få adgang til strømme af parlamentariske data i XML eller JSON-format.

Til at starte med omfatter de åbne data:

  • Metadata om sager og dokumenter i det parlamentariske arbejde i Folketingssalen samt udvalg fra oktober 2012 og fremefter. Herunder data om Folketingets og udvalgenes sammensætning i de forskellige perioder samt møder.

  • Data om dokumenter indeholder links til PDF-filer på ft.dk, som viser selve dokumentet.

  • Data om aktuelle Folketingsmedlemmer indeholder et felt med medlemmets biografi i XML-format.

Med tiden er det meningen, at flere elementer skal kobles på.

Teknisk leder af projektet, Anders Gilbro Nielsen fortæller, at et af formålene med at give en api-adgang til Folketingets data er at skabe åbenhed om hele den parlamentariske proces.

»Vi har masser af åbenhed i forvejen på hjemmesiden. Men der er mange, der overvåger Folketingets arbejde. Og der er et større og større krav om, at den overvågning kan gøres via programmer, der kigger i vores data. Så vi har lavet et åbent api, så man kan skrive programmer, der henter vores data ud og den vej igennem følger med i, hvad der foregår i Folketinget,« fortæller teknisk leder af projektet Anders Gilbro Nielsen til Version2.

De data, der kan tilgås via det åbne api er som sådan tilgængelige via Folketingets eksisterende hjemmeside. Her kan de i princippet også hentes automatisk via hjemmeside-scraping, hvilket dog kan være mere udfordrende.

Men under alle omstændigheder, er data på Folketingets hjemmeside præsenteret på en bestemt måde.

»Der kan jo være andre kreative måder at præsentere dem på«, påpeger Anders Gilbro Nielsen.

»Der er jo mange, der har andre vinkler i forhold til, hvordan det parlamentariske arbejde foregår. Vi kan jo ikke præsentere alle vinkler, og vi kan dårligt selv komme i tanke om dem. Så i stedet for, at vi skal finde på alt muligt, så gør vi data fri, så dem, der har de kreative idéer, kan vise og bruge data på en nye måde.«

Initiativer får det lettere

Arbejdet med at åbne op for data på ft.dk har stået på siden marts 2013. Og en af dem, der har set frem til afslutningen på den proces er Niels Erik Kaaber Rasmussen fra data-analysefirmaet Buhl-Rasmussen. Firmaet står blandt andet bag hjemmesiden hvemstemmerhvad.dk

Her er det eksempelvis muligt at se, opgørelser over folketingsmedlemmernes fravær, samt hvem der stiller flest § 20-spørgsmål. Og den slags data bliver fremover lettere at præsentere med det åbne api.

»Sådan nogle initiativer er jo meget nemmere at lave, når der er officielt adgang til data,« fortæller Niels Erik Kaaber Rasmussen.

Han mener, at det åbne api er med til at fremme transparens i den parlamentariske proces, hvilket i sidste ende resulterer i et bedre demokrati.

Niels Erik Kaaber Rasmussen afholder en workshop onsdag 24. september under overskriften: ‘åbne parlamentariske data i Danmark’. Den finder sted onsdag d. 24. september, kl. 16.30-18.30 på Cafe Retro i København eller online.

I forbindelse med workshoppen er det muligt at høre nærmere om Folketingets api, perspektiverne for åben parlamentarisk data, og hvad man rent praktisk kan få ud af at analysere en del af demokratiets data. Workshoppen finder sted i forbindelse med Global Legislative Openess Week.

Du kan læse mere om de åbne data på www.ft.dk/aabnedata

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>